latinica  ћирилица
04/01/2018 |  12:23 | Аутор: РТРС

Пет најтежих питања у њемачким коалиционим преговорима

Њемачка канцеларка Ангела Меркел спрема се за преговоре о новој коалицији, али је на клизавом терену и то неће бити лако, наводи данас портал "Политико", уз оцјену да ће Њемачку, уколико преговори пропадну, вјероватно чекати нови избори при чему је далеко од извесног да ће конзервативци поново стати иза Меркелове.

Наде канцеларке у формирање коалиције зависе од успјеха нове, седмодневне рунде преговора, које ће њени конзервативци почети у недјељу са Социјалдемократском партијом (СПД) о отпочињању формалних преговора ради формирања још једне "велике коалиције", наводи се у анализи.

Политико износи пет разлога који би могли да доведу до пропасти преговора, од којих је први миграција, као једно од најконтроверзнијих питања у Њемачкој, а слиједе питања пореза, система социјалног осигурања, Европе и војних трошкова.

Хришћанско-социјална унија (ЦСУ), баварска сестринска партија канцеларкине Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), више пута је окривила одговор Меркелове на избјегличку кризу 2015/16. – који је подразумијевао "отворена врата", сматрајући да је то било лоше по репутацију тог блока и да је прилично допринијело разочарању на септембарским изборима, подсјећа портал у свом европском издању.

"Уплашени успјехом крајње десничарске Алтернативе за Њемачку (АфД), ЦСУ је јасно ставила до знања да неће одустати од неких 'тврдих' захтјева које је изнијела у протекле двије године како би обесхрабрила мигранте који су хрлили у Њемачку", указује Политико.

Од ЦСУ се, додаје се, очекује да ће инсистирати на ограничењу укупног броја тражилаца азила у Њемачкој, на спречавању тражилаца азила да доводе чланове својих породица у ту земљу и на смањењу повластица за избјеглице.

"Такви захтјеви их, међутим, доводе у сукоб са социјалдемократама лијевог центра", упозорава се у анализи уз подсјећање да је, на питање о миграционим плановима ЦСУ, замјеник лидера СПД-а Ралс Штегнер рекао државној телевизији РББ раније ове недјеље да се "ништа од тога неће догодити са СПД-ом".

Политико оцјењује да по овом питању донекле има простора за компромис, али и да ће се на крају пробних преговора, када се све три партије лате састављања сопственог нацрта споразума о миграцији, све могло завршити нејасним формулацијама које би свакој странци могле омогућити да свој резултат представи као успјех својим присталицама.

Други разлог је, стоји у анализи, питање пореза при чему се, на први поглед, чини да су странке у преговорима на истој страни кад је ријеч о опорезивању јер све желе "резове" у свјетлу економског успјеха Њемачке и избалансираног буџета земље.

"Међутим, што се тиче детаља, ствари су мање јасне", указује европски портал, уз подсјећање да су, док су конзервативци предложили смањење пореза за све Нијемце укључујући и оне који највише зарађују, социјалдемократе то оштро критиковале као "апсурд".

СПД, наводи се у тексту, жели да значајно смањи порезе за грађане са ниским и просјечним примањима, а то да надокнаде повећањем пореског терета за оне с највећим приходима.

Ипак, по овом питању је, оцјењује Политико, могућност за постизање компромиса велика јер се званичници све три странке приватно слажу да преговори неће пропасти због неслагања у вези са опорезивањем.

Ствари ће, упозорава портал, постати теже кад је ријеч о пројектима СПД-а и ЦСУ у вези са здравственим осигурањем, јер социјалдемократе једва чекају да спроведу у дјело свој стари захтјев о реформисању тог система, чему се и ЦДУ и ЦСУ снажно противе.

С друге стране, ЦСУ жели повећање пензија за старије мајке, чему се друге двије партије противе, али зато позивају на већу подршку старијим грађанима који су под ризиком да упадну у сиромаштво.

Портал оцјењује да у погледу овог питања постоји велики потенцијал за сукоб између преговарачких страна, а да простора за компромис нема много, те да ће обје стране по свој прилици морати да се опросте од својих омиљених пројеката, или ће преговори пропасти.

Европа би, према анализи Политика, била четврти разлог за пропаст коалиционих преговора јер, иако све три странке играју на проевропску карту и залажу се за дубље европске интеграције, не слажу се у вези са питањем колико далеко би то требало да иде.

"СПД ће заузети најрадикалнији став за преговарачким столом", оцјењује портал, подсјећајући да је лидер те партије Мартин Шулц, иначе бивши предсједник Европског парламента, недавно обновио захтјев СПД из 1925. о оснивању "Сједињених Европских Држава".

Његова странка подржава велику већину приједлога француског предсједника Емануела Макрона о томе како реформисати ЕУ, укључујући успостављање буџета еврозоне и министра финансија.

С друге стране, наводи се, иако су Меркелова и њена ЦДУ прихватили неке од Макронових приједлога, резервисанији су кад је ријеч о реформама европских институција.

"А онда, ту је и баварска ЦСУ – далеко најкритичкије настројена према даљим европским интеграцијама", указује Политико, који оцјењује да, ипак, постоји велика могућност за постизање компромисног рјешења јер су све партије свјесне да било која одлука коју донесу у вези са Европом неће неко вријеме бити стављена на снагу.

Посљедњи, пети разлог за крах евентуалне нове њемачке коалиције могли би бити, наводи портал, војни трошкови јер, док конзервативни блок понавља да жели да се ти расходи даље повећавају и на крају достигну циљ НАТО-а од два одсто БДП-а, СПД је одбацивао такве приједлоге у протеклих неколико година као млађи партнер у тадашњој владајућој коалицији.

"Ни по овом питању нема много простора за компромис", закључује Политико уз напомену да, док неки званичници наговјештавају да се компромис може пронаћи проширењем дефиниције појма војних расхода, други су скептични да ће странке наћи заједнички језик с тим у вези.

Извор: Танјуг