latinica  ћирилица
04/01/2018 |  12:42 | Аутор: РТРС

Хојт Ји: БиХ потребне изборне реформе и борба против корупције

Замјеник помоћника америчког државног секретара, Хој Брајан Ји, изјавио је за Н1 да за сада нема потребе за "Дејтоном 2" о којем се протеклих седмица много спекулисало.
Хојт Ји - Фото: AP
Хојт ЈиФото: AP

"Видимо могућности у БиХ, очекују нас избори ове године, постоји потреба да се БиХ позабави реформом изборног закона. Мислим да би фокус требао бити на постизању договора како би се у 2018. одржали успјешни избори. Сматрамо и да сада нема потребе за "Дејтоном 2", али се власт у БиХ мора фокусирати на приоритете који ће довести до политичких и економских реформи, као и на убрзању процеса евроинтеграција БиХ", истиче Хојт Ји.

Говорећи о безбјдносним изазовима, нагласио је да опасност од тероризма постоји у цијелој Европи и регији, а не само у БиХ. Истиче да је циљ америчке администрације да се у БиХ створе снажне институције за борбу против ове појаве. Констатовао је да се, у прошлости, више грађана прикључило исламистима на Блиском истоку, али да се тај број смањио што, како је истакао, не значи да је нестао могући извор тероризма.

"Мислим да уз слабе институције, уз пуно младих незапослених увијек постоји та пријетња. Морамо помоћи БиХ да спроведе потребне реформе. Ту су правосудне институције које се морају моћи борити против корупције. То је нешто што је рак рана у БиХ", залључио је Хојт Ји.

Извор: Н1