latinica  ћирилица
04/01/2018 |  12:57 ⇒ 14:03 | Аутор: РТРС

Мектић: Ковачева улога у стварању Српске била маргинална

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас у Сарајеву да је бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Томислав Ковач имао, како је оцијенио, маргиналну улогу у стварању Републике Српске, као и да Ковач неистинама не може урушити његов кредибилитет.
Драган Мектић - Фото: СРНА
Драган МектићФото: СРНА

Мектић тврди да Ковач није био министар унутрашњих послова, већ вршилац дужности, те истиче да је нетачна констатација РТРС-а да је Ковач одговорио на његове нападе.

"Он је изрекао низ неистина и ја сам њега демантовао, а не он мене", рекао је министар безбједности на конференцији за новинаре.

Он је питао зашто је Ковач писао Главном одбору СДС-а. "Шта он има са Главним одбором СДС-а? Да га неко заштити од истине? Ковач се понаша недорасло и незрело", рекао је он.

Мектић је упутио низ оптужби на рачун Ковача, тврдећи да је, како је рекао, ратни, али и послијератни период искористио за стицање материјалне користи.

Он је демантовао раније наводе Ковача да је уцијењен и плаћен и напоменуо да се такви наводи користе када нема правих аргумената.

Мектић је потврдио Ковачеве наводе да је сарађивао са бившим директором Обавјештајно-безбједносне агенције Алмиром Џувом, напомињући да је то био коректан и професионалан однос.

"Добро сарађујем и са актуелним директором ове агенције, јер морамо заједно радити на многим пољима, као што су екстремизам и радикализам. То ми је посао. Шта је ту спорно?", упитао је он.

Мектић је потврдио и да сарађује не са једном, већ са више обавјештајних служби, наглашавајући да је тероризам озбиљан проблем и да се то мора рјешавати на регионалном, али и на глобалном нивоу.

Министар безбједности БиХ тврди да је Ковач био "против Републике Српске када је она стварана" , а као аргумент навео "писмо које је упутио Слободану Милошевићу против Радована Караџића".

Мектић: Правосуђе представља највећи проблем у БиХ

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас да је правосуђе у БиХ катастрофално и да представља највећи проблем у земљи.

Мектић је на конференцији за новинаре рекао да се БиХ због нефункционисања владавине права и непостојања правне државе налази у економским проблемима и у сиромаштву.

Мектић је напоменуо да је Тужилаштво БиХ у посљедњих неколико дана објављује неколико оптужница дневно.

"Како је могуће да пола године нема ниједне оптужнице, а онда од 26. до 29. децембра прошле године избаце 10-15 оптужница. То је ван сваког нормалног и правног разума. То је само покушај замазивања и бацања прашине у очи јавности како би се створио привид да они нешто раде", оцијенио је Мектић.

Коментаришући изјаву предсједника СББ-а Фахрудина Радончића да Савјет министара неће опстати у овој години, Мектић је рекао да је то вјероватно једна од новогодишњих Радончићевих жеља и додао да ће Савјет министара опстати.

"Мислим да Радончић први неће рушити Савјет министара јер му је странка добро позиционирана у власти. Прије свега, он није неки фактор ни у самом парламенту, пошто му странка има свега четири посланика, да би он говорио да ли ће Савјет министара преживјети", појаснио је Мектић.

Говорећи о проблему илегалних миграција, он је рекао да се, према информацијама којима располаже, могу очекивати нова хапшења људи који кријумчаре мигранте кроз БиХ.

Министар безбједности БиХ каже да садашњи број илегалних миграната не представља велики проблем за ЕУ, али да представља проблем за земље западног Балкана, те да се нешто мора предузети јер се њихов број на границама БиХ сваког дана повећава.

"Долазимо у ситуацију када можемо бити забринути јер озбиљан број миграната улази у БиХ. Наши капацитети налазе се на граници попуњености и са земљама у окружењу чинимо све да тај проблем заједнички рјешавамо", навео је Мектић.

Према његовим ријечима, БиХ још поштује све стандарде и норме које се тичу пресијецања илегалних миграција, али и споразуме о реадмисији о прихватању лица која су незакониту дошла из БиХ, иако неке земље из региона не поштују споразуме.

Коментаришући случај замјеника директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења Сеада Хаџића, коме се суди као члану организоване криминалне групе, коју предводи муслимански ратни министар полиције Алија Делимустафић, Мектић је рекао да мисли да он нема приступ тајним подацима.

"Мислим да он нема приступ тајним подацима, а ако буде имао и ако то што буде урадио буде сметња, ја немам резерву ни према коме, па ни према њему", рекао је Мектић.

Он је напоменуо да именовано лице може да разријеши дужности орган који га је именовао /Савјет министара/ након што му се правосудном пресудом докаже да је починио одређено кривично дјело.

Извор: СРНА