latinica  ћирилица
04/01/2018 |  13:36 | Аутор: РТРС

Наређено депортовање руске новинарке из Летоније

Летонске власти наредиле су депортовање руске новинарке Олге Курлајеве, пренијела је руска телевизија "Русија 24".
Летонија (Фото:  Sputnik) -
Летонија (Фото: Sputnik)

Руска телевизија преноси да је Курлајева, новинарка руске медијске групе ВГТРК, оптужена да представља пријетњу државној безбједности Летоније и да мора да напусти земљу у року од 24 часа.

Курлајева је изјавила да су јој из службе за провођење закона прије два дана рекли да немају примједбе против ње, што јој омогућује да остане у земљи.

"Данас је донесена одлука која је изненадила и локалну пограничну службу, јер су и они покушали да схвате како се то догодило. Обавиће се протјеривање из земље, а разлози за то тренутно нису познати. Рекли су ми да је разлог исти као што је то било у случају мог супруга, а то је да представљам пријетњу по државну безбједност", изјавила је Курлајева.

Супруг Курлајеве Анатолиј Курлајев, новинар канала ТВЦ, недавно је, такође, протјеран из Летоније, а разлог је било то што је његово име додато на "црну листу" особа којима је на неодређено забрањен улазак у земљу.

Листа особа којима је забрањен улазак у Летонију садржи имена неколико хиљада страних држављана, укључујући држављане Русије.

Летонија је одбила да објави листу, позивајући се на њену повјерљивост, преноси ТАСС.

Извор: Срна