latinica  ћирилица
04/01/2018 |  14:00 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

Божићна порука митрополита Хризостома (ВИДЕО)

Митрополит дабробосански Хризостом православним вјерницима поручио је у божићној честитки да је Исус Христ, Спаситељ и Искупитељ свијета својим рођењем, животом и науком показао да се овај свијет увијек и непрестано мора мијењати, обнављати љубављу и добротом, истином и правдом Божијом, да би био по мјери Бога и човјека истовремено.
Митрополит Хризостом - Фото: СРНА
Митрополит ХризостомФото: СРНА

Истакао је да је празник рођења Исуса Христа, вријеме у којем се треба присјетити да је овај свијет космос, објект трајне божанске љубави, да га је Бог повјерио људима на кориштење, чување, те да човјек има одговорност према свеукупној творевини Божијој.

Митрополит Хризостом је навео да осим празничних весеља, Бог очекује да се љубав према Богу подијели са ближњима, али не у контексту само уже или шире породице и родбине, већ свих људи који са нама живе у нашим селима, насељима, градовима, држави и свијету.

''Ми, православни Срби, имамо диван божићни обичај, а то је мирбожење'', казао је те појаснио да је суштина да се свима и свакоме благовијести радосна вијест о рођењу Спаситеља свијета, и да се подијели са свим опно што је Спаситељ донио, а то је Мир Божији на земљи.

Нагласио је да празник такођер прилика да се присјети и свих обесхрабрених, сиромашних, гладних, жедних, болесних, неправедно заточених, те како не треба губити наду у Божију љубав, али и људе добре воље и пуних љубави Божије.

Као митрополит древне Светосавске митрополије замолио је власти у БиХ за правду за обесправљене, државни социјални програм за сиромашне, гладне, бескућнике, болесне и незапослене, те да ове појаве нису друштвено прихватљиве.

''Зар је могуће да у овој земљи поред оволиких природних богатстава и ресурса, које благословом Божијим има ова земља, у њој има толико гладних, сиромашних, незапослених и социјално повријеђених људи. Апелујемо и молимо да се чим прије Држава окрене својим грађанима и да постоји за њих, да ради за њих'', нагласио је он.

Изразио је очекивање, али и упутио захтјев да ће, уиме празника љубави Божије према свима и свакоме, власт укинути све облике дискриминације и сегрегације по било којој основи, а прије свега основи вјере и нације.

Срдачне божићне честитке Митрополит дабробосански Хризостом упутио је и свештеницима, монасима и монахињама, али и неправославним хришћанима који су прославили Божић.

Истовремено је свим људима у читавом свијету честитао срећну и благословену Нову 2018. годину.

Извор: Агенције