latinica  ћирилица
04/01/2018 |  14:12 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Обиљежено страдање Срба, Јевреја и Рома у "Новосадској рацији"

Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј данас је у жабаљском Храму Преноса моштију Светог оца Николаја служио помен за више од 4.000 невиних жртава мађарске злогласне јануарске рације 1942. године у јужној Бачкој.
Новосадска рација (фото:vesti-online.com) -
Новосадска рација (фото:vesti-online.com)

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић, који је присуствовао помену у војвођанској општини Жабаљ, рекао је да свака невина жртва заслужује помен и поштовање, те да ниједан злочин не може имати оправдање ни помиловање.

"Свим невиним жртвама тог страшног и обезљуђеног времена одајемо заслужену пошту, са истим порукама које данас шаљемо из Жабља, да мржња више никада не сме да овлада људским душама, а невина крв да испрља било чије руке, као и да никада више не сме да буде ни злочина, ни освете", поручио је Мировић.

Он је подсјетио на ријечи тадашњег посланика мађарског парламента Ендреа Бајчи Жилинског, које је у отвореном писму упутио предсједнику мађарске Владе 19. јануара 1942. године, док је рација још трајала, да је у јужној Бачкој извршена противзаконита и неодговорна акција крвопролића и да је међу убијенима било дјеце и жена.

Рацију, која је значила најбруталније и најсуровије убијање невиних Срба, Јевреја и Рома, спровели су мађарски фашисти између 4. и 29. јануара 1942. године у јужној Бачкој. Злогласна акција, изведена по наређењу тадашњег владара Мађарске Миклоша Хортија, отпочела је у шајкашкој области, настављена у Новом Саду и завршила у Бечеју.

Историјски подаци кажу да су мађарске фашистичке окупационе јединице током злогласне рације убиле најмање 4.000 недужних Срба, Јевреја и Рома. Записано је и да су у рацији нестајале цијеле породице, а једина њихова кривица је била што су припадале српском, јеврејском и ромском народу.

Извор: СРНА