latinica  ћирилица
04/01/2018 |  14:43 ⇒ 14:48 | Аутор: РТРС

Си-Ен-Ен: Поједини дијелови САД биће хладнији него на Марсу

Сњежна олуја названа “циклон бомба“ погодиће источну обалу САД и донијети температуре хладније него на Марсу, пише Си-Ен-Ен.
Залеђени водопади на Нијагари - Фото: REUTERS
Залеђени водопади на НијагариФото: REUTERS

Метеоролози очекују да ће циклон који се формирао изнад Атлантског окена данас стићи до источне обале САД и од Јужне Каролине до Мејна, у 13 савезних држава, донијети снијег и јаке вјетрове. Екстремни временски услови већ су засули снијегом Флориду, први пут након неколико деценија. Гувернери Флориде, Џорџије, Вирџиније прогласили су ванредно стање, те упозорили становнике да не излазе из својих домова.

Школе у Њујорку су затворене, а Државни метеоролошки завод најавио је да ће у том подручју дувати вјетар брзине око 80 километара на сат. Поларна хладноћа заледила је Нијагарине водопаде и изазвала хаос у саобраћају. На подручју источне обале САД могло би да напада око 1,2 метра снијега. Стручњаци су упозорили да би олуја могла да достигне снагу урагана друге категорије, а поларна хладноћа ће се задржати до краја недеље.

Званичници су објавили да је од посљедица екстремне хладноће ове недјеље преминуло 12 лица. Шест смртних случајева забиљежено је у Висконсину, четири у Тексасу, један у Сјеверној Дакоти и један у Мисурију,. Већина преминулих су бескућници.

Извор: Б92