latinica  ћирилица
04/01/2018 |  14:44 | Аутор: РТРС

Из избјегличког кампа насликао наду за свог српског другара

Фархад Нури (10), из Авганистана, помогао је лијечење дјечака из Србије. Новац од слика дао је Немањи Дамчевићу, који се бори са тумором на мозгу. Србија је моју породицу дочекала раширених руку, људски...
Фархад Нури - Фото: ТАНЈУГ
Фархад НуриФото: ТАНЈУГ

Име му је Фархад Нури. Иако има само десет година, његова нејака дјечија плећа већ су осјетила страхоте бомбардовања, убијања, глади, избјеглиштва ...

Из Авганистана је дошао у Србију и свима одржао лекцију из хуманости. Свој изузетни сликарски таленат преточио је у цртеже, које је 9. августа, изложио на хуманитарној поставци "Треба нам љубазност - сан једног десетогодишњака", а сакупљени новац од продаје дао за лијечење дјечака Немање Дамчевића, обољелог од тумора на мозгу.

Са родитељима и браћом Фарзардом и Фармазом, мали Фархад више од годину дана живи у избјегличком кампу у Крњачи. Иде у пети разред ОШ "Олга Петров" у Падинској Скели.

Већ је савладао основе српског језика, а говори арапски, енглески и грчки. Иако је желио да иде у сликарску школу у родној земљи, његова породица није имала услова да му жељу оствари. Његов сликарски таленат, ипак, никога не оставља равнодушним, па је већ добио надимак - Мали Пикасо, по свом омиљеном сликару.

- Најсрећнији сам док цртам – каже мали Фархад.

- Од доласка у Србију, нацртао сам десетине портрета и сада сам одлучио да их продам, а новац дам за Немањино лијечење. Србија је моју породицу дочекала раширених руку, људски, топло... Мислим да и ја сада треба да узвратим овој земљи. А најбољи начин је да помогнем животу, да дјечак из Србије побиједи болест. То је све што сада могу. Мој прилог је "кап у мору" од потребне своте, али вјерујем да ће се новац сакупити и да ће живот тријумфовати. Да ће Немања оздравити - истакао је овај племенити дјечак.

Извор: Вечерње новости