latinica  ћирилица
04/01/2018 |  15:32 ⇒ 18:53 | Аутор: РТРС

Бијељина - повећан број запослених (ВИДЕО)

На подручју бијељинске филијале Завода за запошљавање у 2017. години повећан је број запослених.
Бијељина, повећење броја запослених - Фото: РТРС
Бијељина, повећење броја запосленихФото: РТРС

У прошлој години на подручју Бијељине, Угљевика и Лопара запослено је 2. 190 радника - за 755 више у односу на 2016.годину.

Пројекти Завода за запошљавање дају резултате. Радници су добили дуго жељено мјесто  а послодавци квалификовану радну снагу . Све више је заинтерссованих и за самозапошљавање.

За два пројекта подршке самозапошљавању поднесено је укупно 51 захтјев, а одобрено 27.

У пројекту "Подршке запошљавању лица старијих од 50 година" запослено је 27 радника, "Заједно до посла код послодаваца" 28 радника и "Запошљавање Рома" три радника.

Александар Поповић запослио се у фабрици за ремонт машина у Угљевику.

- Послије годину дана проведених на Бироу добио сам посао преко Завода за запошљавање. Овдје сам одрадио приправнички и остао сам да радим. Надам се да ће бити још оваквих пројеката, чиме би подстакли младе да остану у Републици Српској, каже Александар, који је дипл.машински инжењер.

Пројекти Завода за запошљавање добро су дошли како раднициматако и послодавцима који имају позитивна искуства.

- Ове године смо путем тих пројеката запослили два радника-једног приправника и једног радника, тачније механичара. Претходних година смо у сличним пројектима пријавили још три радника. Сва средства су била уредно плаћена током године, истиче Игор Маринковић, замјеник директора у фирми ''Унифлекс'' Угљевик.

У 2016. години на подручју града Бијељина и општине Лопаре и Угљевик запослено је 2.190 лица, а у 2016.години 1.445.

- Радници су најчешће налазили запослење у трговини,  затим грађевинарству, угоститељству, образовној и прерађивачкој индустрији, појашњава Стана Божић, шеф Бироа.

На овом подручју посао активно тражи још 10.992 лица, а због остваривања других права њих 9.688.

Суфицитарна занимања на подручју бијељинске филијале су и даље бравари, возачи, металостругари, економски техничари, трговци, машински техничари, али и дипломирани економисти, правници и професори разредне наставе који се школују у Бијељини.