latinica  ћирилица
04/01/2018 |  16:13 ⇒ 16:48 | Аутор: РТРС

Одобрен споразум о арбитражи по тужби "Електрогосподарства"

Савјет министара БиХ одобрио је споразум СМ са Владом Републике Српске у вези с арбитражним поступком у предмету по тужби "Електрогосподарства" Словеније против БиХ пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова у Вашингтону, изјавио је предсједавајући Савјета Денис Звиздић.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

- Ријеч је о озбиљном арбитражном спору чија је вриједност већа од милијарде КМ и данас усвојени споразум на адекватан начин штити интересе Савјета министара, БиХ и Републике Српске. Очекујемо да ће он бити ријешен позитивно по све нивое власти када је ријеч о овој тужби против БиХ - изјавио је Звиздић.

Он је навео да је Савјет министара примио к знању декларацију о критеријумима за утврђивање трасе будућег аутопута између Београда и Сарајева, која је усвојена на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

- Савјет министара усвојио је данас Закон о измјенама и допунама Закона о управним споровима БиХ, чиме је заокружена 2017. година. Током прошле године Савјет је укупно утврдио 24 закона и 22 стратегије и акциона плана, те реализовао већину плана и програма рада - навео је Звиздић.

На данашњој сједници утврђен је Протокол са Саудијском Арабијом о размјени некретнина, односно земљишта за изградњу дипломатских представништава у Сарајеву и Ријаду.

- Ратификовали смо три међународна уговора и усвојили информацију о даљим правцима дјеловања у оквиру Закона о високом образовању, приоритете за развој високог образовања за период 2016-2026. година, те усвојили информацију о оквирном Закону о предшколском образовању у БиХ - каже Звиздић.

Предсједавајући је коментарисао и недавну изјаву лидера СББ-а Фахрудина Радончића да актуелени сазив Савјета неће дочекати прољеће, истичући да је ријеч о предизборној кампањи и нервози појединих политичара.

Звиздић је рекао да ће у априлу, након три године мандата, објавити шта је све учинио овај сазив Савјета министара, који ће, како је навео, сигурно остати до краја мандата.

Министар финансија и трезора Вјекослав Беванда је истакао да очекује да буџет БиХ за ову годину буде усвојен на сједници Представничког дома 17. јануара, а након тога да буде усвојен и у Дому народа.

Извор: СРНА