latinica  ћирилица
04/01/2018 |  16:55 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

Савјет министара утврдио више аката и информација

Савјет министара утврдио је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управним споровима БиХ, којим се унапређују постојећа рјешења и отклањају нејасноће ради бољег спровођења овог закона у пракси.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Измјенама Закона скраћује се рок за подношење тужбе са ранијих 60 на 30 дана, чиме се странкама омогућава остваривање права на судску заштиту у краћем року уколико сматрају да њихово право није остварено у управном поступку пред надлежним тијелима управе. Допунама је, између осталог, омогућено покретање управног спора под истим условима грађанима и правним лицима који су учествовали у управном поступку.

Новим законским рјешењима, усклађеним са прописима у овој области са земљама у окружењу, прописано је да свака странка доказује чињенице на које се позива, а суд ће искључиво бити везан тужбеним захтјевом. Предлагању закона претходиле су консултације у којима су, између осталих, учествовале и невладине организације чије су сугестије уважене.

На приједлог Министарства за људска права и избјеглице БиХ, СМ је подржао иницијативу Савјета за лица са инвалидитетом о усклађивању Правилника о обиљежавању возила којим управља или којим се превози лице са инвалидитетом 100 одсто. Ресорно министарство ће доставити информације о предузетим и планираним мјерама у вези са иницијативама Организације ампутираца УДАС из Бањалуке и других организација лица са инвалидитетом из БиХ.

Више организација затражило је преиспитивање важења овог правилника, истичући да је у појединим дијеловима дискриминаторски за лица са инвалидитетом.

Утврђен је Приједлог протокола о измјенама и допунама Протокола између Савјета министара и Владе Саудијске Арабије о међусобној замјени некретнина – земљишта за изградњу дипломатских представништава у Сарајеву и Ријаду са циљем јачања билатералне сарадње. МИП БиХ доставиће овај приједлог протокола Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника у име БиХ предложен је министар иностраних послова Игор Црнадак.

Савјет министара утврдио је Приједлог меморандума о разумијевању о сарадњи у области медија између Министарства комуникација и транспорта БиХ и Канцеларије за информисање Државног савјета Кине. Надлежна тијела БиХ и Кине у складу са овим меморандумом активно ће сарађивати у програмима размјене између медијских организација, укључујући размјену програма и вијести те заједничких преноса.

Осим тога, радиће на успостављању механизма за подстицање сарадње и размјене у областима штампе, издаваштва, емитовања, филма и телевизије. Приједлог меморандума биће достављен Предсједништву БиХ на одобравање.

Усвојен је и Приједлог стратешког плана руралног развоја БиХ за период 2018-2021. година, који ће бити упућен Парламентарној скупштини БиХ на разматрање по хитној процедури. Усвајањем овог документа стварају се услови да домаћи пољопривредни произвођачи, путем пројеката, добију милионска средства из фондова ЕУ, што ће бити још једна позитивна вијест која одражава укупан прогрес у БиХ, наводи се у саопштењу.

Из Савјета министара наводе да ће стратешки план обезбиједити широки оквир који ће водити постепеном усклађивању пољопривреде и руралног развоја у оквиру БиХ са најбољим праксама ЕУ. Овај план у потпуности поштује надлежности ентитета, а у његовој изради равноправно су учествовали представници ентитетских влада, чији су захтјеви максимално уважени, наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске сносиће све трошкове арбитражног поступка у предмету по тужби словеначког "Електрогосподарства" против БиХ и исплатиће износ на основу коначне арбитражне одлуке уколико буде обавезивала БиХ, наводи се у Споразуму Владе Српске и Савјета министара БиХ у вези са арбитражним постпупком са Словенијом.

БиХ ће у овом спору наставити да заступа Правобранилаштво БиХ и адвокати и адвокатске канцеларије за пружање међународних експертских правних услуга изабраних у складу са поступком јавних набавки, наводи Савјет министара.

Ријеч је о арбитражном спору који је "Електрогосподарство" из Словеније покренуло против БиХ, позивајући се на пријератна улагања у РиТЕ Угљевик, са захтјевом за накнаду од 1.359.645.000 КМ.

На сједници је дата сагласност на Споразум о међусобним правима и обавезама Савјета министра и Владе Републике Српске у вези са овим арбитражним поступком.

Донесена је и одлука о утврђивању функција, структура и тијела БиХ надлежних за спровођење програма територијалне сарадње у оквиру Инструмента претприступне помоћи /ИПА 2/ 2014-2020.

На овај начин Савјет министара испуњава обавезу из Оквирног споразума између БиХ и Европске комисије о аранжманима за спровођење финансијске помоћи ЕУ БиХ у оквиру ИПА 2, као и закључених билатералних и трилатералних споразума.

БиХ учествује у шест програма територијалне сарадње у оквиру ИПА 2, и то три програма прекограничне сарадње са сусједним земљама, те три транснационална програма - Дунавски, Медитерански и Јадранско-јонски.

Према одлуци, Дирекција за европске интеграције у складу са Оквирним споразумом врши послове из надлежности оперативне структуре у програмима прекограничне сарадње који се спроводе у директном и индиректном систему управљања.

Савјет министара усвојио је информацију Министарства безбједности о реализацији пројекта "Успостављање Оперативно-комуникационог центра БиХ - 112", у којој је наведено да је потпуно реализован.

На овај начин је успостављен, опремљен и у функцију стављен Оперативно-комуникациони центар БиХ - 112 на локацијама у Сарајеву и Тузли. За реализацију овог пројекта из буџета институција БиХ издвојено је више од 4,2 милиона КМ.

Усвојен је и завршни извјештај о спровођењу Акционог плана за имплементацију УН Резолуције 1325 "Жене, мир и безбједност" у БиХ, 2014-2017 у којем је наведено да је постигнут напредак у системском приступу увођења принципа равноправности полова у рад надлежних институција, посебно сектора одбране и безбједности, а с циљем повећања учешћа жена у војсци, полицији и мировним мисијама.

Постотак учешћа жена у мировним мисијама сада износи 30 одсто и повећан је за шест одсто у односу на 2014. годину, односно за 14 одсто у односу на 2010. годину.

У овом периоду унапријеђене су базе података које су сада разврстане по полу и редовно се ажурирају у институцијама БиХ, а значајно је порастао и број иницијатива из надлежних институција да се закони, подзаконски акти, стратегије, политике и програми усклађују са Законом о равноправности полова у БиХ.

Број аката, које институције сектора безбједности редовно достављају на мишљење Агенцији за равноправност полова, порастао је три пута.

Уз континуирану регионалну сарадњу, која је праћена размјеном добрих пракси у овој области, остварена је сарадња и на ширем међународном нивоу, што је омогућило бољу промоцију БиХ.

Извор: СРНА