latinica  ћирилица
04/01/2018 |  19:05 ⇒ 05/01/2018 | 08:09 | Аутор: РТРС

Са колико година ћемо у пензију- граница за одлазак ће се помјерати све до 2025.године! (ВИДЕО)

Премијерка Жељка Цвијановић најавила је да сутра почиње исплата децембарске пензије у Републици Српској.
Са колико година ћемо у пензију - Фото: РТРС
Са колико година ћемо у пензијуФото: РТРС

Она је за СРНУ појаснила да ће пензије бити исплаћене мимо уобичајених рокова, због наступајућих божићних празника, истичући да је ово још једна потврда стабилности Фонда ПИО.

А у 2018. години почиње увећавање старосних граница за остваривање права на пензију.

Рокови ће бити продужавани сваке године, завршно са 2025. када ће и жене и мушкарци са четири деценије радног стажа у пензију одлазити у 61. години живота.

Старосна граница за жене са минималним радним стажом повећана је за осам мјесеци.

Услови за мушкарце са истом дужином уплаћивања пензијског осигурања нису мијењани.

- Жене осигураници са минимум 15 година стажа осигурања, мораће да наврше минимум 64 године и 4 мјесеца и тај прелазни период траје до 2019, појаснио је Младен Милић, директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске. 

За жене са 35 година радног стажа навршених у овој години, биће потребно да напуне 55 година и 8 мјесеци живота. Промијењени су и услови пензионисања радника са максималним стажом.

- Мораће да испуне и други, кумулативни услов. То је старост. Мораће да имају минимум 57 година и 8 мјесеци старости, додаје Милић.

Након прелазне године, старосна граница ће бити додатно повећавана. Од првог дана 2019. рок ће бити продужен на 65 година живота за жене, ако су претходно оствариле 15 година радног стажа.

У овом периоду требало би да буду повећане и пензије.

Предуслов је наставак тренда привредног раста и већих прихода од доприноса.

- Ми заиста настојимо колико је то реално у складу са могућностима, и то ћемо чинити и убудуће, да ту популацију пратимо и поштујемо, свјесни да те пензије нису довољне, истакао је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Рокови пензионисања радника биће продужавани до 2025.

Од тада ће и мушкарци и жене са 40 година стажа у пензију одлазити у 61. години.

Жене које на крају овог циклуса одлуче да право на пензију активирају са три и по деценије радног стажа, мораће чекати 58. рођендан.