latinica  ћирилица
04/01/2018 |  19:25 | Аутор: РТРС

Ово је и званично најбоља дијета!

Ова дијета је толико добра, да већ осму годину заредом носи титулу најбоље.

Амерички стручњаци сваке године праве листу најбољих и најгорих дијета, а бирају од оних које су у датом тренутку актуелне.

Дијета Деш (Dash) која је 2017. била невjероватно популарна, осму годину заредом је проглашена најбољом.

Деш дијета (DASH - Dietary Approaches to Stop Hypertension) или у преводу: дијетални приступ спречавању хипертензије је начин исхране првобитно осмишљен да помогне у регулисању високог крвног притиска.

Базира се на ономе што већ знамо: да треба јести доста поврћа, воће умјерено, да треба уносити производе од цијелих житарица, као и немасно месо, а избацити со и шећере. Због тога Деш и није дијета, у смислу да треба да гладујете, већ је то здрав начин исхране, на који није много тешко навикнути се.

Потребно је да имате три главна и два међуоброка (око 2.000 калорија) што значи да не би требало да сте гладни током дана.

Основно правило је да не уносите више од једне кашичице соли дневно и да избјегавате прерађене намирнице.

Нутриционисти који су Деш дијету прогласили најбољом анализирали су 38 дијета које су тренутно популарне у разним државама. Неки од критеријума који су им помогли да одлуче су колико је лако придржавати се дијете, колико је хранљива, безбједна за здравље и колико је ефикасн у скидању килограма. Такође, све анализиране дијете морале су да буду такве да штите од дијабетеса и болести срца.

Уколико бисте да смршате и промијените режим исхране, имајте на уму да су популарна кетогена или кето дијета, као и дијета 30 дана, проглашене најмање безбједним и ефикасним - превише су рестриктивне, килограми се губе нездраво брзо, а велика је шанса за јо-јо ефекат.

Извор: Мондо