latinica  ћирилица
04/01/2018 |  21:39 ⇒ 21:54 | Аутор: РТРС

Земље Квинте Приштини: Одбаците помисао о укидању Специјалног суда

Представници утицајних земаља Запада у Приштини упозорили су да нема разлога да се заустави рад Специјализованих вијећа (Специјалног суда), позивајући руководиоце централних косовских институција, лидере странака и посланике скупштине да напусте сваку помисао о укидању или поновном преговарању о било ком аспекту Закона о Специјализованим вијећима.

"Такав потез поставља под знак питања посвећеност Косова владавини права и ризикује све оно што је Косово постигло. Он поставља интересе одређених појединаца изнад интереса косовског друштва. Осуђујемо такав потез и свако ко то подржава одбациће партнерство Косова са нашим земљама", наглашава се у заједничком саопштењу представника земаља Квинте.

Земље Квинте, како се додаје, подстичу све косовске лидере и чланове скупштине да се изјасне против те иницијативе и да искрено обавијесте грађане о оштрим негативним посљедицама, укључујући и посљедице по "међународну и евроатлантску интеграцију" уколико Косово настави у том смјеру.

"Истовремено, очекујемо од свих држава да кривично гоне или да у потпуности сарађују у кривичном гоњењу наводних злочина почињених на Косову", наводе представници земаља Квинте.

Истичу да су "дубоко забринути због текућих напора да се наруши рад Специјализованих вијећа, као и предсједничким помиловањима од 29. децембра за три особе осуђене за убиство у случају познатом као 'случај породице Хајра'".

"Вијећа су нарочито важан дио посвећености Косова владавини права и ангажовања Косова на рјешавању злочина почињених на његовом тлу", додају амбасадори утицајних западних земаља.

Њихова реакција је услиједила након што је премијер Рамуш Харадинај изјавио да ће влада подржати став скупштине уколико буде укинут Закон о Специјалном суду и најави представника покрета Самоопредјељење да ће подржати укидање закона.

Извор: РТС