latinica  ћирилица
04/01/2018 |  22:34 ⇒ 22:38 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј отворио "Божићно сеоце код Храма"

Патријарх српски Иринеј отворио је вечерас манифестацију "Божићно сеоце код Храма" на платоу код Храма Светог Саве у Београду и поручио да посебно поздравља и радује се дјеци.
Београд, патријарх српски Иринеј - отворено "Божићно сеоце код Храма" - Фото: СРНА
Београд, патријарх српски Иринеј - отворено "Божићно сеоце код Храма"Фото: СРНА

Патријарх је претходно у крипти Храма Светог Саве подијелио божићне пакетиће дјеци из вишечланих породица, као и корисницима црквених кухиња и штићеницима домова за незбринуту дјецу.

"Црква воли децу, људе и радује се сваком дјетету, и рођеном и нерођеном, које ће наставити нашу богату и славну историју, велику културу хришћанску и светосавску, наслиједити ово превелико насљеђе духовно, које су нам наши преци оставили и наставити у духу те велике и славне традиције", поручио је патријарх Иринеј.

Патријарх је пожелио срећан наступајући празник Христовог рођења, уз поздрав "Мир Божији, Христос се роди!".

"Нека је срећан и благословен овај дан, дан испред Божића, нека благослов Божији се богато и шедро излије на народ наш страдални, али народ Божији. Нека нас Господ молитвама наших великих предака чува и води као што је водио и претке наше", рекао је патријарх Иринеј.

У име предсједника Србије Александра Вучића, посјетиоце је поздравио генерални секретар предсједника Никола Селаковић, који је изразио наду да ће "Божићно сеоце" које је први пут организовано у Београду на светом мјесту саборовња, постати будуће срећно светковање српског народа.

"Ваша светости, хвала Вам што водећи нашу цркву у овим временима искушења тешким за нашу модерну историју, не заборављате на оно што је наша будућност и показујете наизмерну љубав према нашој дјеци", рекао је Селаковић.

Отварању "Божићног сеоцета код Храма" присуствовали су и предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић и представници града Београда и Српске православне цркве, као и бројни посјетиоци, одрасли и дјеца.

На свечаном отварању наступили су Репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије, Дјечји хор "Растко" и Слободан Тркуља и Етно-група "Траг".

У оквиру манифестације "Божићно сеоце код Храма", до 28. јануара биће организовани наступи дечјих и црквених хорова на јединственој конструкцији "Распеваној божићној јелки", дјеца ће моћи да се провозају фијакером око Храма, а у дрвеним кућицама посјетиоци ће моћи да купе рукотворине, украсе, мед, слаткише и традиционалне специјалитете.

Наступиће и различити музички умјетници, а биће игране и позоришне представе.

Извор: СРНА