latinica  ћирилица
06/01/2018 |  08:17 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Православни вјерници прослављају Бадњи дан (ВИДЕО/ФОТО)

Српска православна црква и вјерници прослављају Бадњи дан, припремајући се за најрадоснији хришћански празник Рођење Исуса Христа-Божић.
Бадњак (фото:sarajevo-rs.com) -
Бадњак (фото:sarajevo-rs.com)

Службама бденија и паљењем бадњака у православним храмовима најављује се Рођење Спаситеља чији се долазак на свијет слави као почетак новог времена и као најрадоснији догађај за хришћанство.

У православне домове се уноси бадњак. То је посљедњи дан поста, дан када се обавезно припрема посна вечера, а прати га и друга симболика, уношење сламе, бацање ораха и пијукање дјеце.

Бадњак се налаже уочи празника и гори до Божића када се објављује радост Христовог Рођења. Догоријевање бадњака је симбол растанка са старим вјеровањима и прихватање нове свјетлости која долази са вјером у Новорођеног Христа.

На Бадњи дан се пече божићна печеница, припремљена претходног дана, на Туциндан. У православним кућама Бадње вече је породични празник када се укућани окупљају око обавезно посне трпезе-посна јела, риба, суве шљиве, ораси...

Божић је увијек први мрсни дан, ма у који дан пао, и дан када се црквама причешћују они који су поштовали правила Божићног поста.

Бадњи дан и Бадње вече 6. јануара славе све православне цркве и вјерници који поштују Јулијански календар-Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти.

Божићне честитке упутили су званичници Републике Српске.

Вјерници дочекали бадњак испред Саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци

Свештенство Епархије бањалучке и бројни вјерници данас су испред Саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци дочекали бадњак, који је прије тога традиционално пронесен улицама.

Протојереј-ставрофор Ратко Радујковић, архијерејски намјесник бањалучки, рекао је да је дочек бадњака увод у празник Христовог рођења Божић, као празника мира и радости.

Свештенство Епархије бањалучке и бројни вјерници испред Саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци дочекали бадњак (Фото: СРНА)
Након што је отпјевана пјесма бадњаку, он је унесен у Храм, гдје је окићен.

Бадњи дан обиљежава се и у Приједору. На градској тржници и у рибарницама је велики број купаца, због чега су трговци задовољни. А сутра, на божићној трпези, неће изостати ни традиционална печеница.

У граду на Сани, Бадњи дан, слави се од ранога јутра. И посљедње припреме за посну, али и божићну трпезу у пуном су јеку. Шаран, амур, ослић, гирице и тостолобик - најтраженији су у приједорким рибарницама.

И ове године Приједорчани су испред храма Свете Тројице дочекали централни бадњак, који је освештан и наложен.

Бадњи дан свечано се обиљежава и у свим српским правосланим породицама у Брчком.

Пеку се печенице, послужује се посна храна и обављају припреме за дочек најрадоснијег хришћанског празника Рођења Исуса Христа- Божић.

У храмовима у Брчком, биће служено и вечерње богослужење, а потом и традиционално налагање бадњака.

Поводом обиљежавања Бадњег дана, у свим црквеним општинама Српске православне цркве на подручју општине Градишка данас је организовано традиционално вожење бадњака.

Главни градски бадњак из приградског насеља Жеравица кренуо је тачно у подне у обилазак градских и приградских насеља у Градишци.

Градишка - традиционално вожење бадњака (Foto: SRNA)

Кум бадњака Ненад Грујичић рекао је да је јутрос у 3.00 часа обављено сјечење бадњака, а пред зору и његово освештање пред храмом Покрова Пресвете Богородице у Градишци.

Бадњачари су се, како каже, окупили око 10.30 часова у Жеравици, гдје је уприличено дружење уз музику, кувано вино и ракију и посну трпезу, а након тога и традиционални обичај пијукања за најмлађе.

У Прњавору је данас обављено освештање и налагање бадњака испред Храма Светог великомученика Георгија. Протојереј Душко Дринић каже да се данашњим традиционалним обичајима вјерници уводе у велики празник - дан Рођења Христовог.

"За Бадњи дан су везани многи лијепи обичаји, како долазак и налагање бадњака на ватру, тако и вечерња богослужења и пијукања за дјецу", рекао је Дринић.

Прњавор - освештање и налагање бадњака испред Храма Светог великомученика Георгија (Фото: СРНА)

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш, који је присуствовао служби и налагању бадњака у овом православном храму, пожелио је свим суграђанима који славе да Бадњи дан проведу у миру, са својим породицама.

Извор: РТРС/СРНА