latinica  ћирилица
06/01/2018 |  09:03 | Аутор: РТРС

Дачић: Без уважавања српских интереса нема рјешења за Косово

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Београд чекају тешки разговори о трајном рјешењу за Косово и Метохију, али да без уважавања српских интереса неће бити ни трајног рјешења.
Ивица Дачић - Фото: РТС
Ивица ДачићФото: РТС

"Ако неко мисли да ћемо да пристанемо на једнострани акт који је већ донесен, мислим да су то потпуно нереална очекивања", рекао је Дачић, додајући да мисли да треба пронаћи практично рјешење које ће елиминисати сукоб између два народа.

Дачић је подсјетио да је његов приједлог разграничење онога шта је српско и албанско, нормализација односа, обезбјеђивање српске православне баштине стварањем самосталних манастирских заједница по атоском моделу у Грчкој, формирање заједнице српских општина и финансијска надокнада за узурпирану имовину.

Он је рекао за "Блиц" да мора да се нађе компромис између Срба и Албанаца, те да је Србија на то спремна, али не да од ње неко очекује да прихвати све што је неко једнострано донио.

"У фебруару ће бити 10 година од тог једностраног акта. Па шта је са том косовском независношћу, јесу ли успели нешто да заокруже? Нису и никада неће успети у томе. Између осталог, захваљујући и нашим пријатељима", рекао је Дачић, додајући да би волио да је међу њима, осим Русије, и Америка.

Коментаришући изјаве из Приштине да је крај ове године термин када ће се ријешити косовско питање, Дачић је питао "ко је икада поменуо 2018. годину као преломну?"

"То су бајке. Мислим да им ни њихови грађани више не верују. Поручујем им да се дозову памети и схвате да нема решења без договора са Београдом, на који нико не може да направи притисак да се сагласи са решењем које није у складу са српским интересима. Ако мисле супротно, они не познају српски народ", истакао је Дачић.

Напомињући да нико не зна шта би био правно обавезујући документ, који би требало да потпишу Београд и Приштина, Дачић је рекао да о томе није ни почело да се разговара, али да и у ЕУ кажу да то не значи признање Косова.

Дачић је навео да је цијела прича око чланства Србије у ЕУ условљена Косовом, али да треба сачувати државне и националне интересе у условима када постоје велики притисци, условљавања и уцјењивања да ће се тиме успорити европски пут.

Дачић је поновио да велике западне силе не сматра пријатељима, него партнерима, али да не вјерује да је немогуће са њима наћи заједнички интерес.

Дачић је напоменуо да је и у Вашинтону и Паризу и Лондону рекао да се дешава први пут у историји САД, Француске и Велике Британије да немају интересе са српским народом, што је ван памети.

"Ми смо стално у ситуацији да се бранимо уз помоћ пријатеља, а то нису ови које сам поменуо... Не говорим са жељом да кварим односе, већ да их мотивишем да их мењамо набоље", додао је он, наводећи да није добио никакву реакцију на овакав став.

Извор: СРНА