latinica  ћирилица
06/01/2018 |  09:54 | Аутор: РТРС

Јовановић: Све више туриста из Русије, Кине и Тајвана

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић истиче да је у Српској све више туриста из Русије, Кине, Тајвана, као и из скандинавских земаља.
Директорица ТО Републике Српске Нада Јовановић - Фото: СРНА
Директорица ТО Републике Српске Нада ЈовановићФото: СРНА

Она у интервјуу Срни наводи да је за десет мјесеци прошле године забиљежен већи број долазака и ноћења туриста него за цијелу 2016. годину.

Као посебан догађај Јовановићева наводи доношење Закона о Националном парку "Дрина", који представља изузетан туристички потенцијал.

"Проглашавањем трећег националог парка у Српској можемо да наставимо туристички посао који смо започели давно радовима на Скеланима.

Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа већ годинама се бави откопавањем муниципијума, огромног римског града, који је био дуг 32 километра", појашњава Јовановићева.

Ријеч је о локалитету који су свјетски медији назвали "Помпејом на Дрини", а чије је комплетно подручје, заједно са ловиштем Сушица, језером, кањоном Дрине до Вишеграда, посебно богато ендемичним биљним и животињским врстама.

Национални парк "Тара" у Србији и Национални парк "Дрина" у Српској сада могу заједно да припремају документацију за проглашење резервата биосфере.

"У свијету постоји само седам резервата биосфере, што довољно говори о потенцијалу који имамо. Ријеч је о посебним подручјима која су веома атрактивна за туристе, гдје се чува културно и природно насљеђе под посебним условима.

Кад тај пројекат приведемо крају имаћемо дестинацију која ће привући туристе из цијелог свијета", поручује Јовановићева.

Јовановићева наглашава да Туристичка организација Републике Српске прошле године није пропустила ниједну шансу за промоцију, те да је наступала на циљаним тржиштима из којих долази највећи број туриста.

"Статистика показује да већи број долазака и ноћења управо долази са оних тржишта на којима се промовишемо на сајмовима, циљаним промоцијама, конференцијама и округлим столовима, а то су Турска, Пољска, Аустрија, Њемачка, Израел, Италија, Француска, као и све земље региона", наводи она.

Јовановићева напомиње да је Туристичка организација Републике Српске учествовала на многим сајмовима, међу којима су они у Бечу, Утрехту, Прагу, Будимпешти, Тел Авиву, Солуну, Берлину и Лондону, гдје је представљено оно што је најљепше у Српској.

Дестинације које су се посебно издвојиле јесу Бањалука, Јахорина, Вишеград, Фоча и Требиње.

Требиње је у прошлој години забиљежило највећи раст броја туриста и ноћења, чему је допринијело и отварање пет хотела и аква-парка, док се Бањалука издваја све разноврснијом понудом активног одмора.

Посебно добру годину имале су и бање у Српској, нарочито Бања Врућица, која је прошле године забиљежила више од 200.000 ноћења и која је лидер бањског туризма у региону.

"Изузетно посјећене биле су и бање Слатина, Лакташи и Кулаши, као и наши национални паркови, и то је оно што желимо да понудимо на сајмовима", каже Јовановићева.

Топ-дестинација поново постаје Јахорина, која је и раније била интересантна туристима, а сада ради у пуном капацитету и са све више садржаја.

Туристичка организација Републике Српске је са Министарством трговине и туризма у децембру организовала конференцију о интегрисаном туристичком производу Републике Српске и законској регулативи везаној за туризам.

"Министарство је у прошлој години направило велики искорак са законом и правилницима који регулишу ову област, чиме се ствара боље пословно окружење за све који се баве било којом дјелатношћу у туризму", наводи Јовановићева.

Она најављује за ову годину конференције о вјерском туризму, јер су, како је навела, путеви духовности један од најатрактивнијих домаћих туристичких производа.

Извор: СРНА