latinica  ћирилица
06/01/2018 |  13:18 | Аутор: РТРС

Вучић: За 30 година Србија ће имати 1,5 милиона становника мање

Предсједник Србије Александар Вучић упозорио је да ће Србија 2050. године, са садашњих 7,3 милиона имати 5,8 милиона становника уколико не буде размишљала о будућности и рађању.
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Он је захвалио патријарху српском Иринеју што је у Божићној посланици рекао да Срби не могу да опстану ако не буду имали више дјеце.

"Хвала патријарху српском Иринеју што је о томе на тако отворен и храбар начин говорио. То су чињенице, свиделе се мени или вама... Не знам како ће то неко да тумачи", рекао је Вучић након обиласка зграде Народном музеја у Београду са премијером Аном Брнабић.

Он је у изјави новинарима најавио да ће са надлежним министрима из Владе Србије ускоро имати састанак о тој теми како би се видјело које мјере могу да се донесу да се поспијеши наталитет.

Коментаришући опасност по безбједност поводом најава једног од лидера албанске ОВК Даута Харадинаја да ће борци ОВК изаћи на улице због почетка рада суда за ОВК, Вучић је рекао да се нада да се то неће догодити, али да је забринут због политичке ситуације у Приштини.

"Не могу о томе да говорим и зато сам рекао да се надам, јер ми имамо неке информације и зато радимо и са међународним фактором за Божићне празнике да обезбедимо и осигурамо мир нашем народу /на Косову и Метохији/", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је за Србију најважније да сачува мир за Србе на Косову и Метохији, те да, иако тамо нема фактичку власт, чини све што може и телефонским позивима Кфору и многим другима.

"Захвалан сам Кфору, јер смо од њих јуче и прекјуче добили важне информације и што нам у многоме помаже у различитим питањима", рекао је Вучић, додајући да не жели да улази у односе између Албанаца и њихових спонзора због спора око рада Суда за ОВК.

Вучић је додао да је Београд спреман за разговор о свим проблемима, и у Бриселу и на сваком другом мјесту под окриљем ЕУ.

Он је изразио наду да ће Божић и божићни празници проћи мирно на Косову и Метохији, и да верује да ће се послије тога разговарати са представницима Приштине, али не о појединачним проблемима људи из приштинске власти.

Извор: СРНА