latinica  ћирилица
06/01/2018 |  18:07 ⇒ 07/01/2018 | 07:32 | Аутор: РТРС

У храмовима широм Српске служене литургије (ВИДЕО)

На Бадњи дан, уз традиционални дочек и паљење бадњака, у храмовима широм Републике Српске служене су литургије.
Бадње вече - Фото: РТРС
Бадње вечеФото: РТРС

Вечерње богослужење у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци служио је епископ бањалучки Јефрем. Епископ Јефрем пожелио је вјерницима срећно Бадње вече и Божић, рекавши да је ово празник породице те да радошћу треба да испунимо своје срце и домове. Богослужењу су присуствовали и предсједник Републике Српске Милорад Додик, као и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Широм храмова Митрополије дабробосанске вечерас су служене литургије, а Бадње вече обиљежено је налагањем бадњака. Митрополит Хризостом вечерње литургије служио је у сарајевском Саборном храму и Старој српској православној цркви на Башчаршији. У Источном Сарајеву највише вјерника окупило се у храму Светог Василија Острошког на Вељинама, гдје је служена литургија и организовано налагање бадњака.

У празничној атмосфери и Семберци традиционално прослављају Бадњи дан. Прије изласка сунца домаћини су уз куће наслонили бадњак, затим испекли печенице, а поподне су присуствовали богослужењу. У Цркви Св. Георгија у Бијељини вечерње богослужење служио је владика Фотије. Након службе, литијом кроз град, вјерници су дошли на градски трг гдје је обављено традиционално освештање и паљење бадњака са жељом да Божић донесе мир, здравље и свако добро.

Бадњи дан свечано је обиљежен и у Зворнику. Уз присуство великог броја вјерника, након освештања, бадњаци су наложени у порти новоизграђеног Храма Рођења Пресвете Богородице. Налагању је претходило вечерње богослужење које је служио протојереј ставрофор Видоје Лукић. Лукић је пожелио вјерницима да најрадоснији хришћански празник дочекају у миру и благостању, да остану вјерни својој земљи и цркви и радују се празнику Рођења Христовог.

Прослава у Приједору почела је од ранога јутра сјечом бадњака, како то и доликује, након чега су колоне аутомобила у слављеничком духу, продефиловале кроз град. Уз обичаје и традицију, бадњаци су кићени и у свим мјесним заједницама а потом и наложени испред бројних храмова на подручју Приједора. Централни бадњак и ове године дочекан је у на малом градском тргу.

Свечано је било и у Добоју, испред Православне цркве Светих апостола Петра и Павла. Тамо је паљење бадњака обављено на велику радост вјерника, посебно најмлађих, од којих су неки први пут присуствовали овом обичају. Паљењу бадњака претходило је вечерње богослужење.

И у Херцеговини је све у знаку посљедњих припрема, како би најрадоснији хришћански празник био прослављен у духу традиције. Божић је посебан дан за Херцеговце и сходно томе посебно се и припремају. Данас су се пекле пецивице, и обављале посљедње припреме за најрадоснији празник. На празничној вечерњој, по обичају, били су бројни вјерници који су након литургије у свечаној литији отишли до Трга гдје су наложени бадњаци. У поноћ ће у саборном Храму Светог Преображења Божићну литургију служити владика Григорије.

У свих 22 православна храма на подручју Мркоњић Града служене су литургије и дочекан бадњак. Централна прослава Бадњег дана организована је у Цркви Рођења Пресвете Богородице, а богослужењу, поред бројних вјерника, присустаовао је и министар финансија Зоран Тегелтија. Наложен је и бадњак, који су кочијама довезли мјештани Копљевића и Томића.

Бадњи дан свечано је обиљежен и у свим српским православним породицама у Брчком. Испечене су печенице, послужује се посна храна и обављају припреме за дочек најрадоснијег хришћанског празника. Након вечерње молитиве, испред храмова Српске православне цркве у Брчком, обављено је и традицонално налагање бадњака.

Српска православна црква и вјерници прослављају Бадњи дан, припремајући се за најрадоснији хришћански празник Рођење Исуса Христа-Божић. Бадњак се налаже уочи празника и гори до Божића када се објављује радост Христовог Рођења. Догоријевање бадњака је симбол растанка са старим вјеровањима и прихватање нове свјетлости која долази са вјером у Новорођеног Христа.

Честитке Његовој светости патријарху српском Иринеју, митрополитима, епископима, свештенству, монаштву и свим православним вјерницима упутили су званичници Српске.

Бадњи дан и Бадње вече 6. јануара славе све православне цркве и вјерници који поштују Јулијански календар-Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти.