latinica  ћирилица
06/01/2018 |  19:53 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Божићни пријем у Загребу

Српско народно вијеће традиционално је у Загребу организовало Божићни пријем. Предсједник Вијећа Милорад Пуповац вјерује да положај Срба као мањине може да буде бољи. За то се, бар декларативно, залаже и хрватска Влада, чији програм за националне мањине конкретно рјешава сва питања.
Божићни пријем Српског народног вијећа у Загребу - Фото: РТРС
Божићни пријем Српског народног вијећа у ЗагребуФото: РТРС

Божићни пријем окупио је бројне вјернике, представнике државног врха, дипломатског кора и јавног живота. Ломљење чеснице на Бадњи дан у ишчекивању Божића радост је за све Србе. Међу њима је и Дубравка Видовић, која у Загребу живи већ 30 година. Овакве прилике позивају на мир и заједништво. Ипак, сматра да положај Срба у Хрватској није добар.

- Нема посла за Србе. Погледајте само колико их ради у државним институцијама. Закон је мртво слово на папиру. Имам завршен факултет и посједујем бројне вјештине, али то овдје очигледно није пожељно - каже Видовићева.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије позвао је на праштање и заједништво уочи свјетлости празника Рођења Христа, поручивши вјерницима да не губе наду, упркос бројним проблемима. С једне стране је, каже, законски оквир, а с друге реалност која одудара од тога.

- Често се јављају гласови појединаца које православље види као страни елемент на овом простору. Срби имају кочницу да се јавно декларишу и искажу свој идентитет. Што будемо били ближи духовним коријенима, биће све више снаге да се одупремо искушењима - рекао је митрополит Порфирије.

Поруке мира послао је и предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, поручивши свима који су оптерећени минулим сукобима да је вријеме за јачање заједништва и разумијевања. Вјерује да друштво може бити боље и да са Владом Хрватске може ријешити проблем мањине, који већ деценију немају струје ни воде.

- Договорено је да проблем воде и струје буде ријешен ове године - рекао је Пуповац.

То обећава и хрватски премијер Андреј Пленковић. Жеља је, каже, да мањине буду уз Владу, како би заједно рјешавали горуће питање. Хрватско друштво је, поручује, друштво у којем се све националне мањине добро осјећају.

- Мислим да уставно-правни оквир у Хрватској гарантује велика права свим мањинама у политичком, оперативном и финансијском смислу. Мислим да смо ангажовани и да се досадашња сарадња показала јако добром, те да ће се тако и наставити. Драго ми је да сам на овом мјесту данас - рекао је Пленковић.

Ту, међутим, данас није била предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, нити ико из њеног кабинета, која се нија одазвала позиву. Овогодишњи пријем одржан је и у свјетлу обиљежавања 200 година од рођења пјесника Петра Прерадовића. Уручене су и годишње награде Српског народног вијећа.