latinica  ћирилица
06/01/2018 |  21:31 | Аутор: РТРС

Бечки балови обарају рекорде

Балска сезона у Бечу, како се очекује, премашиће све досадашње по броју посјетилаца и приходу који ће, према процјенама Привредне коморе аустријске престонице, износити више од 139 милиона евра.
Светосавски бал у Бечу - Фото: ТАНЈУГ
Светосавски бал у БечуФото: ТАНЈУГ

Прогнозира се да ће сваки гост по балу потрошити 275 евра, за пет евра више од прошле сезоне, што ће бити за осам милиона више од прошлогодишње потрошње.

Прогноза је и да ће бечке балове, међу којима је и традиционални Светосавски бал, који ће се ове године одржати 21. пут, посјетити нешто више од пола милиона људи.

Иначе, Светосавски бал у Бечу је један од најзначајнијих културних догађаја Срба у том граду.

Српски центар из Беча је, прије 21 годину, поново оживио традицију српског бала у Бечу, која датира још од давне 1846. године, када је кнез Милош Обреновић дошао на идеју да организује манифестацију на којој би једном годишње окупљао све Србе који живе у Бечу.

Виспрени српски државник је тим поводом такође дао налог Јохану Штраусу Млађем да напише одговарајућу пратећу композицију за овај бал, па је тако настао Српски квадрил, који је први пут и изведен тим поводом на првом балу.

Било је то 28. јануара 1846. године на српском балу у главном граду Аустрије и након тога, до 1998. године, када је Српски центар "оживио" српски бал, више није јавно извођен.

Извор: Танјуг