latinica  ћирилица
07/01/2018 |  09:12 ⇒ 09:19 | Аутор: РТРС

Делегација Социјалдемократске партије БиХ положила вијенце на Казанима

Бројна делегација Социјалдемократске партије БиХ на Казанима је положила вијенце у знак спомена на грађане Сарајева, који су своје животе изгубили на овом локалитету.
Делегација СДП БиХ на Казанима је положила вијенце у знак спомена на грађане Сарајева, који су своје животе изгубили на овом локалитету - Фото: РТРС
Делегација СДП БиХ на Казанима је положила вијенце у знак спомена на грађане Сарајева, који су своје животе изгубили на овом локалитетуФото: РТРС

Приликом полагања вијенаца, наглашено је како је коначно дошло вријеме да се у БиХ искрено и отворено говори о свему што се дешавало у вријеме рата. Без истине нема правде, а без правде нема помирења и заједничког живота.

Све жртве ратних злочина у БиХ заслужују правду, а све породице жртава, као и сви грађани ове земље, истину о ономе што се догодило.

На Казанима је почињен ратни злочин. Највећи број жртава на овом мјесту је српске националности, али су овдје страдали и Хрвати и Бошњаци, као и припадници других народа. То јасно говори о бесмислу зла, као и о томе да су жртве, прије свега, жртве и да међу њима не треба правити разлику.

Крајње је вријеме да градске власти у Сарајеву достојно обиљеже ово мјесто. Вријеме је да се овдје изгради споменик који ће бити трајно сјећање за све људе који су на овом мјесту изгубили своје животе.

Изградња споменика се обећава већ дужи временски период, а званичници СДП-а су у протеклим годинама били међу првима који су покренули тај процес, али то очито није било довољно. Зато још једном позивамо градске, кантоналне, федералне и државне власти да учине све што је потребно како би се споменик направио. То је наша дужност и обавеза.

Делегације СДП-а ће у народном периоду обићи још локација страдања у протеклом рату, јер искрено желимо одати поштовање према свим жртвама ратних злочина и дати властити допринос процесу помирења у БиХ, поштовању истине и трагању за правдом које никада не смије престати.