latinica  ћирилица
07/01/2018 |  14:39 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

Успјешна година за приједорско позориште

Директор Позоришта Приједор Зоран Барош оцијенио је да је 2017. година била веома успјешна за приједорско Позориште
Представа "Мрешћење шарана" (фото: Весна Керкез/mondo.ba) -
Представа "Мрешћење шарана" (фото: Весна Керкез/mondo.ba)

"Ако бисмо годину цијенили по наградама, онда су то свакако четири награде на Фестивалу позоришта БиХ у Јајцу ове године - награда за режију представе "Бунар" Дарку Цвијетићу, глумачка награда Злати Когелник, те награда за сценографију Владимиру Влачини и награда за текст Радмили Смиљанић", изјавио је Барош Срни.

Он је додао да би, са друге стане, можда прије истакао четири изванредне премијере у току 2017.године.

"То је већ поменути "Бунар", "Лажа и паралажа" Јована Стерије Поповића у режији Ђурђе Тешић из Београда, "Све о женама" Мире Гаврана у режији Дарка Цвијетића, те копродукцијску представу са Народним позориштем Републици Српској "Сабирни центар" Душана Ковачевића, у режији Марка Мисираче", нагласио је Барош.

Он је додао да томе треба придодати и представу "Терапија" Омладинског драмског студија "Живко Десница", као и представу за новогодишње празнике "Чуда су ипак могућа", по тексту Мухидина Шарића, у режији Жељка Касапа.

Барош је додао да ова установа већ одавно не брине за будућност када су у питању нове глумачке снаге, али и позоришна публика.

"Ми већ годинама организујемо љетњу школу глуме, коју изванредно води Деан Батоз и прошле године смо имали сигурно најталентованију генерацију младих људи и надам се да ће неки од њих кренути пут Академије. На тај начин стварамо нови глумачки потенцијал наше куће, али и "школовану" позоришну публику, којом се наш град увијек могао похвалити", истакао је Барош.

Барош је већ за јануар најавио почетак рада са полазницима овогодишње љетње школе глуме на представи "Хајдуци", а у првој половини фебрара требало би да почне рад на тексту "Госпођица" Иве Андрића, у режији Марка Мисираче.

"Уколико нам вријеме и новац буду дозвољавали у плану је и рад на представи "Шовинистичка фарса" Радослава Павловића, што би практично значило да би смо ову сезону завшили са осам премијера", рекао је Барош.

Он је додао да се у Приједору са нестрпљењем очекује премијера копродукцијске представе "Сабирни центар" која ће услиједити након што се заврши тендер за набавку нове аудио и свјетлосне опрема за ову кућу.

"Опрема је стара 40 година и веселимо се новој опреми, али смо свјесни чињенице да добре представе не прави ни свјетло, ни звук, ни сценографија, ни костими већ добру представу раде глумци и редитељи. Ово ће само допринијети да те представе визуелно буду доведене до савршенства", рекао је Барош.

Извор: СРНА