latinica  ћирилица
07/01/2018 |  14:56 | Аутор: РТРС

Чега би свијет требало да се плаши ове 2018?

Иако је свјетска економија остварила опоравак у 2017., неколико "тмурних облака" могло би да помрачи перспективе раста у 2018, сагласни су кинески аналитичари.
Долар - Фото: илустрација
ДоларФото: илустрација

"Један од чинилаца који се крије иза прошлогодишње економске снаге је тај што једва да је било иједног таквог 'тмурног облака'", каже истраживач Кинеске академије за друштвене науке (ЦАС С) Џанг Минг, а преноси кинеска новинска агенција Синхуа.

"Сама чињеница да се ризици нису материјализовали, не значи нужно да они и не постоје", додаје он.

Према његовом мишљењу, постоји бар шест догађаја који могу да угрозе опоравак глобалне економије, при чему највеће неизвјесности долазе из сфере политике.

Дуготрајно ривалство глобалних и регионалних сила на Блиском истоку би, сматра Џанг, могло да се искомпликује, појачавајући тако притисак на кретање глобалних цијена нафте.

Избори у Италији би, такође, могли да произведу неке непредвидиве догађаје, као што је, на примјер, њен излазак из еврозоне или улазак у доцњу са исплатом инвеститора по основу трезорских записа, што би угрозило опоравак у Европи, наводи кинески аналитичар.

Иако антиглобализацијско расположење није спријечило водеће свјетске економије да остваре бенефит од трговине у 2017., Џанг је мишљења да би било каква промјена у трговинској политици Трампове администрације могла да угрози глобални раст.

Економија САД је до недавно одржавала инфлацију на ниском нивоу, а њен изненадни скок би могао да убрза кораке америчке Управе федералних резерви (Фед) на плану повећања каматних стопа и смањења програма подстицаја.

Такви инциденти, иако мало реални, могли би, како каже, да успоре економски раст САД и да имају домино ефекат на остатак свијета, али и да "ставе тачку" на деветогодишњи оптимизам на америчком тржишту акција.

"Једном када америчка берза падне, то ће имати негативан ефекат на цијене актива у другим државама и ограничиће потрошњу у САД, која је најважнији покретач опоравка", објашњава Џанг.

Брже повећање камата у САД од очекиваног довело би до јачања долара, што би резултирало одливом капитала и депрецијацијом валута у неким земљама у развоју.

Глобална економија ће, према процјенама кинеског ЦАС С-а, ове године порасти за 3,5 одсто, што је нешто ниже у односу на пројекцију Међународног монетарног фонда од 3,7 одсто.

"Ниже пројекције су одраз наше забринутости због проблема као што су мјехур цијена некретнина, висок ниво дуга и геополитички сукоби", изјавио је Јао Џиџонг, још један од истраживача из ЦАС С-а.

Извор: ТАНЈУГ