latinica  ћирилица
07/01/2018 |  16:27 ⇒ 16:59 | Аутор: РТРС

Црна Гора- Божић прослављен у више од седам стотина храмова

Вјерници Српске православне цркве данас су прославили Божић у више од седам стотина храмова и манастира у Црној Гори, а најсвечаније је било у Храму Христовог Васкрсења у Подгорци гдје је Свету архијерејску литургију служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије.
Подгорица - митрополит Амфилохије - Фото: СРНА
Подгорица - митрополит АмфилохијеФото: СРНА

Бројни вјерници присуствовали су јутрошњој литургији у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје им је најрадоснији хришћански празник честитао митрополит Амфилохије који је у бесједи истакао да данашњи празник призива све људе да се врате свјетлости Божића.

- Божић је дан који нас учи да обнављамо светињу у свом срцу, да прослављамо правог Бога, призива на мир Божији нас и да међу собом имамо благу, благословену и добру вољу. То је оно на шта нас призива овај празник - истакао је митрополит Амфилохије.

Владика је рекао да је Божић дан у који се сабирају сви дани до њега, све године и сва времена.

Он је критиковао пороке данашње цивилизације и начин како се велики хришћански празник Божић претворио у тзв. слављење Дједа Мраза.

Током литургије прочитана је и Божићна послница Његове светости патријарха српског Иринеја.

Православним вјерницима Божић су честитали предсједник Црне Горе Филип Вујановић, премијер Душко Марковић и предсједник Скупштине Иван Брајовић.

Извор: СРНА