latinica  ћирилица
07/01/2018 |  20:46 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Ухапшен бивши ирански предсједник?

Британски Дејли мејл објавио је данас вијест да је ухапшен бивши ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад и то због подстицања протеста против владе у Техерану.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Британски дневник позива се на панарапски лист Ал Кудс Ал Араби, који излази у Лондону и у власништву је палестинских исељеника, док се Ал Кудс Ал Араби позива на "поуздане изворе", али у иранским медијима и водећим свјетским агенцијама нема потврде те вијести.

Како тврди Ал Кудс Ал Араб, Ахмадинеџад је ухапшен током посјете граду Бушеру на западу Ирана 28. децембра, у дану када су почели антивладини протести, а вијест о његовом хапшењу објављена је након десетак дана.

Он је, према наводима тог листа, током посете Бушеру рекао да "неки од актуелних лидера живе отуђени од проблема и брига народа и не знају ништа о стварности друштва", те оцијенио да Иран "пати од рђавог управљања", а да влада иранског предсједника Хасана Роханија "вјерује да посједује земљу и да су људи друштво незналица".

Тајмс оф Израел" позивајући се на Ал Кудс Ал Араби, преноси да је Ахмадинеџад ухапшен управо због тих коментара, које је дао у вријеме када су се "загријавали" антивладини протести због стања у економији.

Тајмз наводи и да званичници сада покушавају да бившег иранског предсједника ставе у кућни притвор, али и израелски дневник напомиње да за такве наводе ниује могао да добије потврду.

Антивладини протести почели су 28. децембра у другом највећем иранском граду Масхаду, првобитно против повећања цијена, а касније су се протести проширили на друге градове.

Најмање 20 људи убијено је у сукобима с полицијом, док је више од 450 демонстраната ухапшено.

Извор: Танјуг