latinica  ћирилица
08/01/2018 |  08:52 ⇒ 08:56 | Аутор: РТРС

Од фебруара стижу радничке картице

Фотографија, подаци о раднику и послодавцу – све то налазиће се на идентификационој картици коју ће носити сваки радник у Српској, поручују из Министарства финансија.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Правилник о "радничким картицама" заживјеће у фебруару, али се још тачно не зна када ће почети њихово издавање. У Влади објашњавају да им је намјера била сузбијање сиве економије. Према неким процјенама Завода за запошљавање, у Српској више од 60 хиљада људи ради на црно, али, ипак, званичних података нема.

"Да код контроле запослености радника, пријаве радника, плаћање обавеза се том картицом покаже. Та картица ће бити гаранција да послодавац има уредно пријављеног радника и да уредно плаћа доприносе држави и за здравство и за социјално", рекао је министар рада и борачко–инвалидске заштите Српске Миленко Савановић.

У измјенама Закона о пореском поступку, ипак, постоје изузеци. Управо за раднике на пробном раду краћем од 15 дана и оне који раде привремене или повремене послове, Пореска управа неће издавати картице. Баш су се на те одредбе жалили послодавци који уредно плаћају порезе и доприносе за своје раднике. Кажу, Влада тиме ништа неће постићи. Вјерују да би редовне инспекцијске контроле и лична карта били сасвим довољни да се стане украј нелојалној конкуренцији. Ако се картице буду уводиле, имају неколико приједлога за министра финансија.

"Да ви као послодавац унапријед уплатите износ пореза и доприноса за то вријеме које радник треба провести и да упишете његово име и датум важења картице, тако да би уствари поједноставили процедуру", истакао је Саша Тривић из Уније удружења послодаваца РС.

Из Министарства финансија одговарају да су добили доста сугестија од послодаваца. Ипак, поручују да постоји више "за", него "против" картица, бар што се њих тиче.

"Омогућиће вама и свима запосленима да контролишете да ли су ваши порези и доприноси плаћени, да ли сте уредно пријављени и томе слично. Постоји мало подијељено мишљење око тих идентификационих картица", казао је министар финансија РС Зоран Тегелтија.

Из Пореске управе поручују да се неће оглашавати док не добију правилник, јер ће, кажу, радити на основу његових одредби. План је да прве картице за 257 хиљада радника не финансирају послодавци, већ Пореска управа.

Извор: Агенције