latinica  ћирилица
08/01/2018 |  09:52 | Аутор: РТРС

Циљ Декларације очување обиљежја и идентитета

Нацрт заједничке декларације Републике Српске и Србије о опстанку српског народа је завршен, рекао је за РТС генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.
Никола Селаковић - Фото: Novosti.rs
Никола СелаковићФото: Novosti.rs

Селаковић је истакао да би декларација требало да обезбиједи активности на очувању српског језика и писма.

Гостујући у Дневнику РТС-а, навео је да је декларација на извјестан начин спремна за потписивање и усвајање и да је ријеч о правно-политичком акту који би Србима требало да омогући заштиту обиљежја и идентитета.

Истакао је да би декларација требало да обавеже на улагање максималних активности на очувању српског језика и ћириличног писма. Додао је да се нада успјеху без нападања никога и тражећи за српски народ оно што је приуштено припадницима мањина у Србији.

Селаковић каже да је раније декларација била најављена до Нове године, али да некада није могуће држати се фиксних датума. Изразио је наду да ће она бити примјењивана.

Генерални секретар предсједника Србије истиче и да многи критикују нешто што нису видјели, ни прочитали, а каже да медији воле то да потенцирају.

- Хајде да видимо какав ће бити текст и шта ће се на основу њега чинити, то је по мени најважније - поручио је Селаковић.

Наставак дијалога о КиМ

Говорећи о наводима да је било могуће угрожавање безбједности Срба на КиМ, Селаковић је навео да су на задовољство свих Срба Бадњи дан и први дан Божића прошли мирно.

Каже да, од када предсједник Александар Вучић преговара о КиМ, нема етнички мотивисаног убиства Срба, "што је политика успјеха за разлику од политике бусања у прса".

Наводи да је раније било све мање Срба на КиМ, а сада их је неколико хиљада више.

- И десет година и сто година преговарања боље је од једног дана сукоба - навео је Селаковић.

Дијалог о КиМ ће бити настављен,и важно је да људи имају право на мишљење које није само политичко, истиче Селаковић.

Када је ријеч о дијалогу о Косову и Метохији, Селаковић каже да ће бити настављен током јануара и да ће радна група изаћи са својим планом наредних активности.

Истиче да је важно да се разговара на различитим форумима, да људи имају право на мишљење а да то нису само политичари, јер је КиМ много више од политичког питања.

Извор: РТС