latinica  ћирилица
08/01/2018 |  11:09 ⇒ 11:15 | Аутор: РТРС

Срби из Џексона поново "у свом стилу" славили Божић

Становници градића Џексон у Калифорнији поново су били у прилици да виде "ватрену" прославу Божића по старом календару у режији суграђана српског поријекла.
Џексон: Срби славе Божић - Фото: Screenshot/YouTube
Џексон: Срби славе БожићФото: Screenshot/YouTube

У питању је дугогодишња традиција, која је прије осам година била у фокусу свјетских медија, након што су објављени снимци из центра Џексона на којима се види велики број мушкараца који пуцају у ваздух из ловачких пушака, прослављајући Божић.

Такозвани "српски Божић у Џексону" прослављен је и овај пут.

За разлику од ранијих година, овог пута се у ваздух пуцало са двије локације - у самом центру града, као и на паркингу једног ресторана, а на обја мјеста су се могли видјети теренци окићени српским и америчким заставама, људи који се грле и честитају једни другима празник, као и велики број сачмара, пиштоља и другог ватреног оружја чији су пуцњи парали ваздух.

Како се наводи на туристичким странама Џексона, оружје је по правилу пуњено "ћорцима", традиција постоји више од сто година, а прославу укључује парада кроз централну улицу око поднева. Све се обавља уз полицијску пратњу.

Град Џексон има око 5.000 становника, основан је током златне грознице половином 19. вијека, а Срби су у тај дио Калифорније доселили још прије 120 година, заједно са досељеницима из Француске, Италије и Ирске.

Због великог броја људи који поштују српску традицију, у Џексону се божићна декорација у продавницама не скида док не прође "српски Божић", а локално становништво, без обзира на поријекло, зна за "југословенски начин прославе".

У мјесту се налази и Црква Светог Саве.

Извор: Агенције