latinica  ћирилица
08/01/2018 |  11:34 | Аутор: РТРС

Мајци плаћа одштету јер га је школовала

Врховни суд у Тајвану донио је одлуку да један мушкарац својој мајци исплати милион долара за одгајање и финансирање његовог школовања за стоматолога.

Мајка, која је навела само презиме, Луо, потписала је са својим сином 1997. године уговор, када је он имао свега 20 година, у коме стоји да ће јој син давати 60 одсто своје зараде након запослења.

Након неколико година одбијања да јој испати договорени дио, Луо је ријешила да га тужи. Он је сматрао погрешним захтијевање исплате за одгајање дјетета, али је суд уговор означио валидним. Суд је пресудио да стоматолог својој мајци мора да исплати сав износ уз камату.

Луо је након развода са мужем одгајила два сина и тврди да је потрошила стотине хиљада долара како би својим синовима омогућила школовање, али ју је бринуло да неће жељети да се старају о њој у позним годинама.

Након тога, направила је уговор са обојицом синова да јој дају дио зараде као отплату за школарину, коју је она финансирала у износу од 1,7 милиона долара. Према тајванском закону, одрасле особе су дужне да брину о родитељима у каснијим годинама, с тим што родитељи немају праксу да туже своју дјецу уколико се то не догоди.

Извор: Независне новине