latinica  ћирилица
08/01/2018 |  15:10 ⇒ 18:57 | Аутор: РТРС

Иванић: ВРС створила Српску и обезбиједила њено постојање (ВИДЕО)

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је да Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук Оружаних снага БиХ наставља традицију Војске Републике Српске /ВРС/, која је у суштини створила Републику Српску и обезбиједила њено постојање.
Бањалука - Иванић - Трећи пјешадијски пук - Фото: СРНА
Бањалука - Иванић - Трећи пјешадијски пукФото: СРНА

Након посјете Трећем пјешадијском /Република Српска/ пуку поводом обиљежавања Дана Републике Српске у бањалучкој касарни "Козара", Иванић је новинарима изјавио да су припадници овог пука војници, подофицири, официри и генерали - људи који поносно уздигнутог чела настављају да баштине традицију ВРС.

"Посебно ми је драго што је то било на дан када се у Бањалуци догађају манифестације обиљежавања 9. јануара - дана када је настала Република Српска", истакао је Иванић.

Иванић сматра да је недовољан значај Спомен-собе ВРС, јер је ово једино мјесто на којем се заједно налазе имена више од 22.400 погинулих припадника ВРС.

"Ови људи су дали своје животе да би настала, постојала и функционисала Република Српска, да би имали институције јер нас институције бране", поручио је Иванић.

Он је истакао да је овом посјетом желио да покаже да и војници и официри Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука имају право да обиљежавају 9. јануар - Дан Републике Српске.

На питање да ли дефинитивно Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук сутра неће бити на дефилеу поводом обиљежавања Дана Републике Српске, Иванић каже да је све што је имао рећи о тој теми већ рекао, због чега данашњи и сутрашњи дан не би тиме оптерећивао, осим ако не буде присиљен.

Иванић је додао да ће сутра присуствовати свечаној академији поводом обиљежавања Дана Републике Српске, као што је био свих ових година.

Иванић: БиХ улази у велику кризу

Коментаришући иницијативу делегата у Вијећу народа Републике Српске у вези са оспоравањем 9. јануара - Дана Републике Српске, а која је упућена 5. јануара ове године Уставном суду БиХ, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је да се на тај начин оспорава Закон о празницима Српске, те да ће свако оспоравање наићи на одговор.

Поново је изразио бојазан да БиХ полако, али сигурно улази у озбиљну политичку кризу.

"Ова политичка криза послије избора може у суштини довести до тога да практично цијела БиХ постане Мостар", рекао је Иванић.

Говорећи о информацији да ће хрватски предсједник Колинда Грабар-Китаровић лобирати у Турској за измјене Изборног закона у БиХ, Иванић је рекао да је Изборни закон највећи проблем који је у посљедњих шест мјесеци оптеретио БиХ, али да је увјерен да ће то бити случај цијелу ову годину.

"Мислим да су мале шансе да се ту постигне нека врста договора јер је то толико различит поглед на садржај. Не вјерујем да је могуће доћи до неког приближавања по том питању. Без шанси за успјех је и поменуто лобирање хрватског предсједника код турског предсједника за измјене Изборног закона у БиХ", оцијенио је Иванић.

Он сматра да би било много боље да представници СДА и ХДЗ БиХ сједну искрено и поштено и покушају постићи договор о томе.

Извор: СРНА