latinica  ћирилица
08/01/2018 |  15:11 | Аутор: РТРС

Човић: Хрвати имају разрађен сценарио уколико се понови случај "Комшић"

Предсједник ХДЗ-а Драган Човић изјавио је данас да та странка и Хрватски народни сабор /ХНС/ имају разрађене планове и сценарио уколико се Хрватима поново догоди случај "Жељко Комшић".Човић је истакао да ХДЗ са другим странкама ХНС-а има јасан план шта жели да ради у БиХ "у наредних двије, четири или 10 година".
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

"Радимо у амбијенту којег имамо данас и када смо кренули с овим у четвртом мјесецу јер смо осјетили да партнер с којим смо се договорили све тражи да задржи `статус кво`. Имамо алтернативу за сваки догађај", рекао је Човић након сједнице Предсједништва ХДЗ-а БиХ у Мостару.

Говорећи о измјенама Изборног закона БиХ Човић је изразио увјерење да ће у наредна три мјесеца бити обезбијеђено да буду расписани избори 7. или 8. маја.

"Вјерујем да ће бити довољно мудрости у БиХ, а да паралелно с њим рјешавамо и друга питања која стоје у обавези у првих три до шест мјесеци ове године да избјегнемо класичну пердизборну кампању у коју смо упали", додао је Човић, који је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да је обавио разговоре са десетак представника међународних организација који су му указали на то да су активности које воде он и ХДЗ у вези са измјенаама Изборног закона БиХ, равноправности народа у БиХ и евроатлантских интеграција, добар пут.

Човић је навео да ће сваки приједлог који буду давали бити на трагу јачања БиХ и обебјеђивања равноправности три народа.

Лидер ХДЗ-а није желио да коментарише обиљежавања Дана Републике Српске. "То је Дан Републике Српске и обиљежаваће се како се тамо договоре", кратко је рекао Човић.

Говорећи о сутрашњој посјети Турској предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић, Човић је рекао да не жели да нагађа и напоменуо да ће Китаровићева бити у званичној посјети БиХ 17. и 18. јануара.

"Моја комуникација са носиоцима власти у Хрватској је редовна, а ја од њих тражим, као и од свих осталих, да се омогући да у БиХ имамо легитимно представљање конститутивних народа и да се окренемо европском путу. Ко ће лобирати и којим техникама, није моје да коментаришем", додао је Човић.

Коментаришући неодазивање члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића на Божићни пријем који је он организовао, Човић је рекао да је то с Изетбеговићем лично прокоментарисао.

"Свако је дошао тамо гдје треба бити. Зашто неко није дошао на Божићни пријем његова је ствар. Наравно да сам то прокоментарисао с њим лично, али то није за јавност. Све што смо урадили крајње је професионално, коректно и партнерски што се тиче позивања. Чуо сам да тамо није било ни амбасадора и разних прича... Тамо је била свака политичка странка заступљена, чак и представник СДА", одговорио је Човић.

Предсједник ХДЗ-а рекао је да ће у наредним данима одржати састанке са лидерима странака у Федерацији БиХ у вези са одржавањем сједница федералног Парламента и усвајањем буџета Федерације за 2018, исказујући увјерење да ће оне бити ускоро одржане.

Извор: Срна