latinica  ћирилица
08/01/2018 |  20:01 | Аутор: РТРС

Чубриловић за Радио Српске: Република Српска има висок степен стабилности

Данашња Република Српска са свим карактеристикама има завидну позицију у окружењу и висок степен стабилности. Уређен систем - што потврђује и чињеница да је она једини простор у БиХ у којем функционишу све институције, рекао је гостујући, поводом Дана Републике, у емисији "Отворено речено" Радија Републике Српске, предсједник Парламента Недељко Чубриловић.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Република Српска је важнија од сваке политичке опције и од сваког појединца", поручио је предсједник Парламента наглашавајући да она има перспиктиву, која се огледа у заједништву.

Половином фебруара, највјероватније на Сретење, парламенти Српске и Србије требали би у исто вријеме да усвоје Декларацију о заштити и очувању српског народа. Чубриловић наглашава да се од овог документа очекује потврђивање историјских веза између Срба са обје стране Дрине, заједничких традиција, обиљежја- писма, језика, културе, али и привредне сарадње.

Говорећи о проблемима са којим се суочава Република Српска, али и друге земље у региону, као што је одлазак људи у западне земље, Чубриловић наглашава да је вријеме да се чују рјешења и идеје образованих људи, који живе и раде овдје, а многи од њих раде за стране компаније. Истиче да њихова рјешења за многе проблеме, треба да саслуша и Влада и ресори који се баве развојем.

Оцјењујући рад Парламента нагласио је да ријеч о најефикаснијем парламенту у БиХ, па и у окружењу, иако лично сматра да је требало одржати више тематских сједница.

"Изборна је година и може се очекивати да ће рад парламента бити проткан и борбом за изборно промовисање", сматра Чубриловић.

Нада се, ипак, да ће овај сазив остатак мандата одрадити професионално.