latinica  ћирилица
09/01/2018 |  13:41 | Аутор: РТРС

Изетбеговић: Турска се никада није мијешала у унутрашње односе у БиХ

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић реаговао је на информацију да ће предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић данас код предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана лобирати за измјене Изборног закона у БиХ.

Изетбеговић тврди да се Турска никада није мијешала у унутрашње односе у БиХ, него се "потпуно коректно односила према БиХ, подржавајући њене раније дефинисане приоритете који се односе на чланство у ЕУ и НАТО-у, као реформе и економски напредак. Он сматра да Турска води смирујућу и стабилизирајућу политику у цијелој регији.

Хрватска предсједница данас борави у службеној посјети Турској, а како су најавили хрватски медији, кључна тема ће бити стање у БиХ, односно измјене Изборног закона.

Јавност још није информисана да ли ће Грабар-Китаровић код Ердогана лобирати да изврши притисак на предсједника СДА Бакира Изетбеговића како би се омогућило усвајање измјена изборног законодавства по мјери предсједника ХДЗ-а Драгана Човића или ће се заложити за измјене по мјери Европске уније.

Крајем 2017. године Савјет Европске уније донио је седам закључака међу којима и онај који се односи на измјене Изборног закона БиХ. Тада је бх. властима поручено да не предузимају никакве активности које ће отежати провођење пресуда Европског суда за људска права.

 Извор: Агенције