latinica  ћирилица
09/01/2018 |  14:32 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Нови Сад: 9. јануар је искра постојања српског народа

У Новом Саду данас је обиљежен 9. јануар, Дан Републике Српске.У Свечаном салону Спортског и пословног центра "Војводина" тим поводом преломљен је славски колач и одржане пригодне бесједе.
Застава Републике Српске - Фото: РТРС
Застава Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Савеза крајишких удружења-Савез Крајишника Ранка Срдић Милић истакла је у поздравном говору да је недавно пролазећи дионицом ауто-пута Добој-Бањалука видјела како моћно дјелује табла на којој је исписано "9. јануар".

"Тад сам знала да нема живог Србина, а да му душа не затрепери од тог призора и да у њему не види искру свог постојања. Обиљежавамо у Новом Саду Дан Републике Српске, да дамо подстрек њеном народу, да виде, да стално мислимо на њих. Уједно, да сви видимо, да је Српска гарант опстанка српског народа", нагласила је Милићева.

Она је упутила поздрав и подршку, како је навела, ствараоцима Републике Српске Радовану Караџићу и Ратку Младићу.

"Не смијемо пропустити прилику, а да се дубоко не наклонимо оним безмало 30.000 јунака што дадоше своје животе да утемеље Републику Српску", рекла је Милићева.

О значају и будућности Републике Српске говорили су и самостални стручни сарадник у Представништву Републике Српске у Београду Борислав Максимовић, предсједник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић, помоћник покрајинског секретара Војводине за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Јован Подрашчанин и историчар Момчило Суботић.

О српском роду кроз историју пјевао је познати гуслар Владо Руњо.

Прије ломљења славског колача интониране су химне Србије и Републике Српске.

Свечани салон "Спенса" био је препун оних који су жељели да својим присуством дају подршку опстанку и останку Републике Српске.

Извор: СРНА