latinica  ћирилица
09/01/2018 |  16:22 | Аутор: РТРС

УНХЦР позвао Израел да одустане од пресељења избјеглица на силу

Израел би требало да одустане од плана да на силу пошаље десетине хиљада избјеглица назад у Африку, саопштено је из Високог комесаријата Организације УН за избјеглице /УНХЦР/.У саопштењу се наводи да би одређени број избјеглица могао да буде пресељен у европске и друге земље.
УНХЦР -
УНХЦР

Израел је 3. јануара саопштио да ће платити илегалним афричким мигрантима да напусте земљу, уз пријетњу казном затвора уколико буду ухваћени у земљи након краја марта мјесеца.

Велика већина миграната у Израел је стигла из Еритреје и Судана, бјежећи како од рата и прогона тако и од економске ситуације у тим земљама.

Израел већину афричких миграната сматра економским мигрантима.

Према плану израелске Владе, мигрантима би било понуђено 3.500 долара, као и авионска карта за повратак у своју државу или у земље "трећег свијета" Руанду и Уганду.

"Још једном позивамо Израел да одустане од политике слања Еритрејаца и Суданаца у подсахарску Африку", изјавио је високи комесар УН за избјеглице Вилијам Спиндлер новинарима у Женеви.

Спиндлер је додао да у Израелу живи око 27.000 Еритрејаца и 7.700 Суданаца, али да је од 2009. године само њих 11 добило статус избјеглице.

"Вољели бисмо да видимо да Израел пронађе закониту алтернативу за ове људе, кроз њихово пресељење у друге земље и вољни смо да помогнемо", закључио је Спиндлер.

Извор: СРНА