latinica  ћирилица
09/01/2018 |  16:48 | Аутор: РТРС

Псују, вичу, вријеђају: Зашто људи бунцају у сну?

Особе које пате од поремећаја спавања у сну врло често изговарају негативне и увредљиве ријечи, показала је студија из Француске.
Спавање - Фото: илустрација
СпавањеФото: илустрација

Истраживање, које је објавио Live Science, показало је да су људи у сну ријеч "не" изговорили четири пута чешће него у будном стању, а псовке се користе 800 пута чешће.

Учесници студије који пате од поремећаја спавања, њих око 230, пристали су да им се анализирају периоди спавања, као и рјечник током бунцања, периоди тишине, гласноћа говора, љубазност и насилан језик.

Њих 59 процената није говорило разумљиво и углавном се радило о невербалном и неразумљивом мумлању, шапутању или смијању.

Код осталих, који су говорили разговјетније, већина онога што би изговарали била је агресивна. Око 24 процента говора било је негативног садржаја, 22 процента користило је увредљив језик, а скоро 10 процената изговарало је ријеч "не" у неком облику. Поређења ради, док смо будни, "не" се јавља у око 2,5 процената изговорених ријечи.

Једна од најчешћих ријечи била је псовка и појављивала се 2,5 процената времена трајања говора, док у будном стању представља тек 0,0003 процената ријечи које изговарамо.

Поставља се питање због чега смо тако негативни. Једна од теорија, која подупире еволуциону сврху снова, тврди да су они само симулације које помажу људима да се припреме за пријетње које могу да им се догоде док су будни. Говор у сну био је, занимљиво, граматички тачан и пратио је обрасце свакодневног говора.

Доктор Карл Базил, директор Одсјека за спавање и епилепсију на Универзитету Колумбија, каже да резултати показују да је говор током сна много сложенији од очекиваног и да подржава идеју да постоји "виша функција мозга" током свих фаза сна, преноси Недељник.

Извор: Б92