latinica  ћирилица
09/01/2018 |  17:35 | Аутор: РТРС

Исхрана или вјежба: Како се лакше стиже до добре линије?

Ако желите да скинете неколико килограма, рецепт већ знате: "Једите правилно и вјежбајте". Али која од те двије ствари може да учини већу разлику у том настојању? Да ли је ефикасније ићи четири пута недјељно у теретану или појести салату умјесто чипса?
Исхрана (Фото: Thinkstock) -
Исхрана (Фото: Thinkstock)

За Филипа Стенфорта, професора на Универзитету Тексаса и извршног директора тамошњег Институа за фитнес, нема недоумица.

"Када је губљење килограма у питању, анализе су показале да исхрана игра много већу улогу него вјежбање", рекао је Стенфорт за "Сциенце Алерт". Он објашњава и зашто: вјежбање захтијева вријеме и сталан напор. Потребно је више времена да се виде резултати.

"Уз то, вјежбањем се троши мање калорија него што већина људи мисли", додаје професор.

Са друге стране, постоји много тога у нашој исхрани богатог шећером, мастима и калоријама чега можемо да се одрекнемо и релативно брзо ћемо видјети промјену у предјелу струка.

"Морате да препјешачите 56 километара да бисте потрошили 3.500 калорија. То је много ходања. А једна чоколада има, отприлике, 500 калорија. Много је лакше прескочити ту чоколаду него ходати осам километара", објашњава Стенфорт.

Извор: Б92