latinica  ћирилица
09/01/2018 |  19:13 | Аутор: РТРС

Јункер: Хитно ријешити билатералне спорове

Земље западног Балкана имају историјску могућност да приступе ЕУ до 2025. године, али Унија не може и неће уносити билатералне спорове у блок и зато их земље западног Балкана морају хитно ријешити, наводи се у Нацрту стратегије за западни Балкан који је пренио "ЕУ обсервер".
Жан Клод Јункер  (Фото:nineoclok.ro) -
Жан Клод Јункер (Фото:nineoclok.ro)

"ЕУ обсервер" преноси да би уз јаку политичку вољу, увођење правих реформи и трајних рјешења за спорове са сусједним земљама, Србија и Црна Гора требало да буду спремне за чланство у ЕУ до 2025. године.

У Нацрту се наговјештава да би Албанија, БиХ, Македонија и самопроглашено Косово требало до тада да напредују на путу ка ЕУ или, другим ријечима, да би преговори са овим земљама требало да напредују.

Из ЕУ наводе да би овај нацрт требало да буде усвојен или 7. или 14. фебруара.

Нацрт представља преокрет у ставу ЕУ након што је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер 2014. године изјавио како неће бити нових придруживања блоку у блиској будућности.

Србија и Црна Гора су већ започеле преговоре о приступању Унији, Албанија и Македонија, која мора да ријеши спор око имена са Грчком, могле би да започну преговоре већ сљедеће године, преноси "ЕУ обсервер".

Према наводима "ЕУ обсервера", БиХ "вреба прилику" да постане кандидат за чланицу ЕУ, док Приштина разматра могућност званичног захтјева за добијање статуса кандидата.

Извор: СРНА