latinica  ћирилица
09/01/2018 |  20:24 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Источно Ново Сарајево: Концерт на отвореном Оркестра хармоника из Угљевика

Општина Источно Ново Сарајево је, поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске, уприличила наступ на отвореној сцени вишеструко награђиваног Оркестра хармоника "Алекса Шантић" из Угљевика.
Источно Ново Сарајево: Концерт Оркестра хармоника из Угљевика - Фото: СРНА
Источно Ново Сарајево: Концерт Оркестра хармоника из УгљевикаФото: СРНА

"Ако постоји синоним за локалну заједницу која се поистовјећује са настанком Републике Српске, онда је то општина Источно Ново Сарајево", рекао је за Срну начелник општине Љубиша Ђосић.

Он је истакао да општина самим тим придаје велики значај овом датуму и труди се да сваке године на различит начин обиљежи Дан Републике Српске.

Ћосић је подсјетио да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године, а општина Источно Ново Сарајево 28. августа 1992. године, тада као општина Српско Ново Сарајево.

"Како се развијала Република тако се развијала и ова локална заједница. Током рата народ овог подручја је претрпио огромна страдања и зато не смијемо заборавити људе који су дали живот за стварање, како ове општине, тако и Републике Српске", истакао је Ћосић.

Он је навео да је у плану изградња неколико потпуно нових улица у општини, тако да ће и једна од њих сигурно понијети назив 9. јануар.

Ученици вишеструко награђиваног Оркестра хармоника "Алекса Шантић" из Угљевика, изводећи традиционалну народну српску музику, али и рок и друге жанрове на отвореној сцени у Спасовданској улици у оквиру манифестације "Зима у Источном Сарајеву", увеличали су овај дан, којем је присуствовао велики број грађана Источног Сарајева.

"Много нам значи што смо вечерас овдје, а посебно су јаке емоције код мене, јер сам рођен у Сарајеву, а стицајем околности морао сам да одем одавде послије Дејтонског споразума. У публици видим много мојих пријатеља и родбине и за ово подручје вежу ме снажне емоције, као и за овај дан", рекао је за Срну вођа Оркестра Славко Николић.

Оркестар броји 36 чланова, а већина њих су ученици Основне школе "Алекса Шантић", док су шест чланова њени бивши ученици.

Они су учесници Олимпијаде у Сочију, а наступали су и у многим градовима Европе.

На љето планирају свјетску турнеју, а наступиће и у Јапану гдје ће се представити са традиционалном српском народном музиком, али и другим жанровима.

Извор: Срна