latinica  ћирилица
10/01/2018 |  09:24 ⇒ 09:25 | Аутор: РТРС

Грујичић: Савјет министара да испуни обећање и уплати два милиона КМ

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић изјавио је Срни да у овој години очекује да Савјет министара испуни обећање дато крајем 2015. године и да за уређење, изградњу и асфалтирање локалних путева у сребреничкој општини уплати два милиона КМ.
Младен Грујичић - Фото: РТРС
Младен ГрујичићФото: РТРС

То ће омогућити изградњу и асфалтирање дијела локалне путне мреже и смањити трошкове њеног одржавања за шта општина сваке године издваја значајна средства јер је ријеч о разуђеним сеоским путевима од којих су многи у веома лошем стању.

"Реконструкцијом и асфалтирањем тих путева олакшава се живот на селу и стварају услови за бржи развој пољопривреде и лакши пласман пољопривредних производа", закључио је Грујичић.

Он је рекао да је актуелно општинско руководство прву годину мандата посветило стварању предуслова и привлачењу инвеститора за улагања у покретање рада нових производних и прерађивачких капацитета, а тиме и отварање већег броја радних мјеста.

Од три милиона евра, колико је Србија прије двије године поклонила Сребреници за инфраструктурне пројекте, дио средстава је искориштен за реконструкцију објекта старе школе у Скеланима и изградњу нове производне хале у индустријској зони у Поточарима.

Грујичић не наводи називе фирми заинтересованих за покретање производње и каже да ће то учинити када дође до потписивања споразума и улагања тих фирми у објекте и опрему на подручју Сребренице.

Он појашњава да је постигнут усмени договор са фирмом из Србије за отварање конфекцијског погона у реновираном и адаптираном објекту бивше школе у Скеланима и да се ускоро очекује потписивање коначног уговора о сарадњи и почетак његове реализације.

Планирано је да се ускоро потпише споразум са заинтересованим фирмама о покретању производње у новоизграђеној хали у Поточарима. Ту треба да се покрене производња грађевинских контејнера и алуминијумске столарије.

Грујичић објашњава да је општина у своје власништво вратила објекте бивше "Везионице" у насељу Баратова. У току су преговори са једним произвођачем обуће из Србије да дио производње организује у тим објектима у Сребреници. Очекује се да ће у првој половини ове године почети та производња.

Општина намјерава да купи или помогне куповину бивше фабрике "Ферос" у Поточарима да би се она санирала, заштитила од пропадања и у њој покренула нека нова производна дјелатност.

Постоји интересовање инвеститора да организују одређену врсту производње у тој фабрици. Планирано је да се објекти те фабрике издају под закуп и да више предузећа отвори своје погоне у халама бившег "Фероса".

ОД СРБИЈЕ СТИГЛО ЈОШ МИЛИОН ЕВРА

"Прије неколико дана добили смо још милион евра од Србије за куповину објеката бившег транспортног предузећа у Поточарима за које је заинтересована једна холандско-српска фирма. У тим објектима планирају да организују производњу столица за западно тржиште и у почетку запосле стотину, а за двије године да број запослених порасте на 350 радника", истиче Грујичић.

Он појашњава да је Скупштина општине већ донијела одлуку о уврштавању тих средстава у буџет за ову годину и њихово издвајање за куповину и уређење тих објеката. Они би се након тога дали у закуп фабрици за производњу столица или некој другој заинтересованој фирми уколико се пријави на расписани тендер.

Грујичић каже да је предсједник Србије Александар Вучић најавио могућност уплате још једног милиона евра за Сребреницу у другој половини 2018. године уклолико сви пројекти за које је Србија до сада издвојила средства буду успјешно реализовани у складу са договореним условима.

Према Грујичићевим ријечима, у овој години предстоји отварање погона за прераду млијека на подручју Сребренице. Инвеститор је из Аустрије који има фабрику за прераду млијека и производњу млијечних производа у тој земљи и искуство у организовању откупа и прераде млијека.

"Млијеко за прераду и производњу млијечних производа у том погону ће се откупљивати од сребреничких фармера. Касније ће се, са развојем посла, вјероватно откупљивати млијеко и са подручја сусједних општина и то ће омогућити даљи развој пољопривреде, односно сточарства у овој општини и задржавање становништва на селу", оцијенио је Грујичић.

Он наглашава да ће откуп млијека и други пољопривредни пројекти омогућити пољопривредницима и њиховим породицама да пристојно живе од свог рада на својим имањима.

На тај начин жели се зауставити напуштање села и одсељавање становника са подручја ове општине.

Грујичић наглашава да су основни циљеви актуелне општинске власти у Сребреница отварање нових производних капацитета, обезбјеђење запошљавања незапосленима и заустављање одсељавања, односно стварање услова да, због добијања запослења и радних мјеста, становници из других средина почињу досељавати у ово мјесто.

Осврћући се на прошлу годину он каже да се приводи крају изградња савременог дјечијег обданишта и реконструкција главне саобраћајнице кроз Сребреницу.

"То се финансира средствима Србије од три милиона евра добијеним прије двије године за инфраструктурне пројекте. Тим средствима финансирана је адаптација и санација старе школе у Скеланима, изградња производне хале у Поточарима, реализација пројекта енергетске ефикасности у Средњошколском центру, затим обнова двије стамбене зграде у Скеланима и једне у Сребреници, као и уређење, изградња и асфалтирање неколико краћих локалних путева", прецизира Грујичић.

Он додаје да је забиљежен суфицит од 1,8 милиона КМ у општинском буџету на крају 2017. године захваљујући уплати Србије од два милиона евра помоћи у буџет ове општине крајем 2015. године и да су, захваљујући тим средствима, измирени сви дугови створени у претходних 15 година.