latinica  ћирилица
10/01/2018 |  11:08 ⇒ 11:14 | Аутор: РТРС

Тунис- Хаос на улицама, ухапшено 200 особа

Више од 200 особа је ухапшено и десетине је повређено у окршајима демонстраната и полиције у више градова у Тунису. Бачен је и молотовљев коктел на синагогу.
Хаос на улицама Туниса - Фото: ТАНЈУГ
Хаос на улицама ТунисаФото: ТАНЈУГ

У јужном предграђу престонице Туниса опљачкан је и један супермаркет, саопштено је из Министарства унутрашњих послова.

У сукобима са демонстрантима широм земље повријеђено је 49 полицајаца, а 206 учесника у нередима је ухапшено.

Током ноћи полиција и војска распоређени су у више градова у Тунису, међу којима је Тебурба, 30 километара западно од града Туниса, гдје је стотине младих изашло на улице после јучерашње сахране једног човјека који је настрадао у окршајима претходне ноћи.

Полемика се још води око узрока његове смрти. Власти демантују да га је убила полиција, а демонстранти су га прогласили мучеником.

На синагогу на тунишком острву Ђерба непознати нападачи бацили су два молотовљева коктела, послије чега је избио пожар. АП наводи да је синагога у то вријеме била празна, пожар је брзо угашен и нико није повријеђен. У синагоги је смјештена и  јеверејска школа, а напад се десио касно синоћ док су у другим дијеловима Туниса трајали протести.

Инциденти су забиљежени у градовима Гафса на југу, Касерин у центру и Сиди Бузид, одакле је у децембру 2010. године почела социјална побуна која је означила почетак Арапског прољећа.

Инциденти су услиједили послије избијања мирних протеста због пораста цијена и увођења мјера штедње од 1. јануара према којима се предвиђа подизање пореза.

Извор: Агенције