latinica  ћирилица
10/01/2018 |  11:13 | Аутор: РТРС

Комерсант: Косово под невиђеним притиском, без Суда...

Косово се нашло под најјачим притиском водећих западних држава због покушаја косовских лидера да укину Специјални суд за ратне злочине, пише Комерсант.

Руски дневник подсјећа да ће питање укидања суда косовски парламент размотрити на првом овогодишњем засједању, наредних дана, али и наводи да уколико Приштина заиста и укине Специјални суд за злочине ОВК, Косову пријети међународна изолација.

"Косовску иницијативу су на Западу дочекали на нож. Одмах послије новогодишњег празника, Косово се нашло под притиском без преседана, најјачим током десетогодишње независности", пише лист, напомињући да је пет водећих западних држава иступило са заједничком изјавом, пријетећи да ће у случају укидања суда обуставити партнерство са Приштином.

Комерсант оцјењује да се крајње оштра реакција Запада може разумјети. "Прва жртва ликвидације суда биће процес нормализације односа између Београда и Приштине, јер кажњавање припадника ОВК за ратне злочине у Србији доживљавају као компензацију за њен конструктивни прилаз у помирењу са Косовом", пише лист.

Дневник додаје да власти Косова одбијају да испуне и друге двије обавезе - о демаркацији границе са Црном Гором и оснивање Заједнице српских општина, мада су и ЕУ и САД упозорили да без тога неће бити либерализације визног режима са Косовом.

"Овог пута косовским лидерима је послат још јаснији сигнал. Почетком недјеље је саопштено да САД нису дале визу премијеру Косова који је 11. јануара требао да посјети Ајову, а почетком фебруара да присуствује молитвеном доручку код предсједника Доналда Трампа", наводи лист.

Додаје да сигнали са Запада нису остали непримијећени на Косову, јер је почело "он-лајн потписивање" петиције са захтјевом да се не укида Специјални суд и да се ратификује споразум о граници са Црном Гором.

"Наредних дана ће постати јасно да ли су косовски лидери разумјели тај захтјев, као и сигнале са Запада", закључује Комерсант.

Извор: Агенције