latinica  ћирилица
10/01/2018 |  15:00 ⇒ 15:02 | Аутор: РТРС

У Српској прикупљено око 50.000 евра за Србе на КиМ

У хуманитарној акцији за помоћ Србима на Космету, која је у Републици Српској трајала од 1. октобра до 31. децембра, прикупљено је скоро 50.000 евра, а у наредна три дана биће подијељено више од 1.200 божићних и новогодишњих пакетића дјеци са подручја Косовског поморавља, Косова поља и дјеци на сјеверу Косова.
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица) -
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица)

Прикупљени новац искориштен је за помоћ Удружењу породица са дјецом са посебним потребама, за стипендије за шесторо малишана, те за пакетиће са поруком "Воли вас Република Српска", саопштено је из бањалучког Одбора за помоћ Србима на КиМ који је организатор акције.

Тачан износ прикупљених средстава биће саопштен у петак, 12. јануара, на свечаној академији у Звечану.

Предсједник Одбора Милорад Арлов рекао је да ће дио новца бити уручен Удружењу "Подржи ме", које окупља више од 80 породица са дјецом са посебним потребама.

 - У петак ће у овом удружењу у сјеверном дијелу Косовске Митровице, које су смјештено у објекту чију је изградњу финансирала Република Српска, бити уручене стипендије за шесторо српских дјевојчица и дјечака, у мјесечном износу од по 100 евра, за наредна четири мјесеца - навео је Арлов.

Он је истакао да ће стипендије бити уручене Николији Максимовић из села Гризиме и Александри Станоковић из Одевца код Косовске Каменице, Миљани Славковић из села Рабовце код Липљана, Немањи Павловићу из Звечана, Николи Пешићу и Давиду Ракићу из Косовске Митровице.

У оквиру акције "Воли вас Република Српска", божићни пакетићи биће уручени дјеци на Одјељењу педијатрије у Клиничко-болничком центру у Косовској Митровици, а први пут и ученицима основних школа са подручја општина Косово Поље, Косовска Каменица и Косовска Витина.

Арлов је нагласио да су средства за набавку божићних пакетића обезбиједили ученици из више од 50 основних и средњих школа и неколико предузећа из Српске.

- Сваки ученик одвојио је по једну КМ, како би вршњацима са Косова и Метохије показао да разумије услове у којима живе - рекао је Арлов и додао да су се у акцију укључили и Срби из Трста.

Он је у име српске дјеце са КиМ захвалио грађанима Српске на подршци акцији, а посебно у име чланова Удружења "Подржи ме" јер ће средства која ће им у петак бити предата помоћи да велики број обољеле дјеце добије адекватан медицински третман и буде оперисано у иностранству.

- Свако дијете које оздрави и којем помоћ коју смо прикупили помогне да живи као свако друго здраво дијете биће мотив више да истрајемо у организовању помоћи за дјецу на Космету - навео је Арлов.

Извор: СРНА