latinica  ћирилица
10/01/2018 |  15:54 ⇒ 19:00 | Аутор: РТРС

Смањење незапослености у Новом Граду (ВИДЕО)

Након 16 година у Новом Граду је повећан број запослених. У 2017. години посао је добило 120 радника, што је за ову средње развијену локалну заједницу од великог значаја.
Нови Град, запосленост - Фото: РТРС
Нови Град, запосленостФото: РТРС

Маријана Вуковојац из Сводне је трговински техничар. Након четири године чекања, прошле године посао је добила у Конфекцији "Сана-Елвис" у Сводни.

"Ова фирма даје све могућности раднику које може да оствари. Када би било више фирми овдје, можда млади не би напуштали ову земљу", казала је Маријана Вуковојац.

Њена радна колегица Стојанка Жујић је нагласила да није напорно радити у овој фирми, као и да се с обзиром на то да се углавном извози мора пазити на квалитет.

У овом предузећу сваке године примају одређени број радника које обучавају за рад на специјализованим машинама.

"Ми имамо веома квалитетну и обучену радну снагу која задовољава квалитет европског тржишта", истиче директорка Конфекције "Сана-Елвис" Мира Лазић.

Циљ руководства општине Нови Град је да омогуће долазак нових инвеститора и да се отворе нова радна мјеста.

"Мислим да ће 2018., 2019. и 2020. година бити значајне за Нови Град. Када ријешимо све досадашње проблеме, имаћемо један позитиван тренд", рекао је начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Најављен је и долазак италијанске фирме у Индустријску зону у Пољавнице гдје планирају да запосле око стотину радника. Ако до тога дође, број незапослених са 5.000 хиљада биће знатно смањен.