latinica  ћирилица
10/01/2018 |  20:52 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Лордан Зафрановић припрема снимање филма о геноциду над дјецом Козаре

Југословенски и хрватски режисер Лордан Зафрановић недавни боравак у Београду искористио је за преговоре о филму „Дјеца Козаре“.
Јасеновац - Фото: РТРС
ЈасеновацФото: РТРС

Зафрановић овај филм покушава да сними скоро три деценије, од када је први пут прочитао сценарио Арсена Диклића, али сада, у интервјуу за "Спутњик" открива да би снимање могло да буде реализовано на јесен идуће године.

"Почео сам разговоре са РТС-ом прије пар мјесеци о „Дјеци Козаре“. Ријеч је о чишћењу Козаре и избјегличким колонама које су завршавале у Јасеновцу, у дјечијим логорима. Поубијани су на разне начине, и цијанкалијем и ножем, док су друге пребацивали у Загреб или у остале градове гдје су их претварали у јањичаре и гдје су служили као лична гарда Анте Павелића. Мала дјеца. Тако да је то једна трагична судбина читавог тог козарачког народа који је, мање-више, комплетно убијен. За тај филм се припремам скоро 30 година" истиче Зафрановић.

Филмови „Окупација у 26 слика“, „Крв и пепео Јасеновца“, „Пад Италије“, „Вечерња звона“, југословенског и хрватског редитеља Лордана Зафрановића и даље изазивају велику пажњу публике, а његово остварење „Тестамент“ је и послије 23 године забрањено за приказивање на Хрватској радио-телевизији. У том његовом филму о Независној држави Хрватској препознала се Туђманова власт и његови насљедници, због чега се Зафрановић нашао на списку хрватских власти за ликвидацију и годинама је имао обезбјеђење.

Извор: Спутњик