latinica  ћирилица
11/01/2018 |  07:51 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Није усвојен амандман Клуба Бошњака

Вијеће народа Републике Српске није усвојило амандман Клуба Бошњака на Закон о Правобранилаштву Републике Српске, саопштила је предсједавајућа Вијећа народа Нада Тешановић.
Сједница Вијећа народа - Фото: РТРС
Сједница Вијећа народаФото: РТРС

"То значи да слиједи усаглашавање у Заједничкој комисији Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске", рекла је Тешановићева новинарима у Бањалуци након сједнице Вијећа народа.

Тешановићева је изразила наду да ће Заједничка комисији постићи договор, али да Бошњаци морају промијенити и мало прилагодити амандман да би био прихватљив.

Потпредсједавајући Вијећа народа из реда бошњачког народа Кемо Чамџија рекао је да је Клуб Бошњака поднио амандман на члан 11. Закона о Правобранилаштву Републике Српске у смислу обезбјеђења пропорционалне националне заступљености у Правобранилаштву Српске.

"Овим амандманом тражили смо да се Правилником уреди начин обезбјеђивања националне заступљености. Мислим да је наш амандман прихватљив и да ће бити усаглашен у Заједничкој комисији и да ће потом Закон о Правобранилаштву Републике Српске моћи да иде на објаву", истакла је Чамџија.

Шеф Клуба Срба у Вијећу народа Перо Петровић рекао је да Клуб Срба није гласао за амандман Клуба Бошњака на Закон о Правобранилаштву Републике Српске, јер сматра да је поднесен на погрешан члан Закона.

"Ако су већ подносили амандаман у смислу заступљености конститутивних народа онда су требали то да поднесу на члан 21. или на члан 22. Закона о Правобранилаштву Републике Српске", навео је Петровић.

Он каже да амандман Клуба Бошњака по мишљењу Клуба Срба, али и по образложењу Министарства правде Републике Српске, није било могуће усвојити.

"Члан 11. Закона о Правобранилаштву Републике Српске се односи на акт о систематизацији радних мјеста у Правобранилаштву, а на тај акт не може се примјењивати заступљеност конститутивних народа", појаснио је Петровић.

Клуб Бошњака је 22. децембра покренуо процедуру заштите виталног националног интереса на Закон о правобранилаштву Републике Српске.

Извор: СРНА