latinica  ћирилица
11/01/2018 |  08:03 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Помен Зорану Цвијетићу (ВИДЕО)

Ветерани служби безбједности Републике Српске, припадници ПУ Источно Сарајево, борци Војске Републике Српске и представници града и општина Источног Сарајева обиљежили су данас 24 године од погибије првог министра унутрашњих послова некадашње Српске аутономне области Романија Зорана Цвијетића.
Помен Зорану Цвијетићу - Фото: РТРС
Помен Зорану ЦвијетићуФото: РТРС

Цвијетић је међу првима стао у одбрану српске нејачи и домова, и храбро, на обронцима родне Романије, постројио српске полицајце.

Двије године их је предводио. Стизао је тамо гдје је било најтеже, али снајперски хитац са муслиманских положаја на брду Мојмило прекинуо је његов херојски пут. Борце са Романије оставио без вође, а четворогодишњег Сергеја без оца који је данас први пут био на мјесту очеве погибије. Ријечи су пресахле, али дјечије успомене, каже, нису изблиједиле. Нису ни сјећања Зоранових сабораца.

"Био је омиљен као старјешина, њега је вољела сва полиција јер је увијек био у првим редовима. Све док постоји Удружење ветерана служби безбједности, ми и наши потомци, чуваћемо успомену на његов херојски пут", ракао је Радован Пејић.

Смјењивале су се муслиманске офанзиве на сарајевском ратишту. По јачини тешко их поредати. Баш као и Зоранове колеге, полицајце по храбрости. Њих 782 животом су одбранили темеље и границе Републике Српске. Заједно са више од 22.000 српских војника.

На поштовање страдалих за Српску, опомињу њихови потомци , родитељи и саборци. Опомињу да Српска мора да буде завјет садашњим и свим будућим генерацијама.

Зоран Цвијетић је у предратним годинама био начелник Станице јавне безбједности Соколац, а за начелника Центра јавне безбједности Српско Сарајево именован је у априлу 1992. године.