latinica  ћирилица
11/01/2018 |  11:46 | Аутор: РТРС

Новаковић: Бећировићева иницијатива без подршке српских посланика

Посланик Коалиције НДП-ПДП у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Момчило Новаковић вјерује да иницијатива посланика СДП-а Дениса Бећировића - да се у дневни ред наредне сједнице уврсти тачка "Приједлог закона о проглашењу 9. јануара даном сјећања на жртве ратних злочина и геноцида које су починили органи самопроглашене и нелегалне такозване Српске републике БиХ/Републике Српске" - неће добити подршку српских посланика.
Момчило Новаковић (фото: oslobodjenje.ba) -
Момчило Новаковић (фото: oslobodjenje.ba)

Новаковић, који је и потпредсједник НДП-а, рекао је Срни да ово није нова Бећировићева идеја, подсјећајући да ју је он и раније истицао кроз резолуције.

Он је навео да Бећировић овај пут иде даље и размишља о закону, додајући да свако има право на своје мишљење, те да су историјске чињенице једно, а идеје и намјере оних који са њима не могу да се помире - нешто сасвим друго.

- Таква иницијатива нити је могла добити подршку, нити ће је добити убудуће, јер сам сигуран да ће сви српски посланици бити против ње, односно таквог закона - каже Новаковић.

Бећировић је ову иницијативу упутио предсједавајућем Представничког дома Борјани Кришто и замјеницима предсједавајућег Младену Босићу и Шефику Џаферовићу.

Он сматра да је обиљежавање 9. јануара "антидејтонски, антиуставни, антицивилизацијски и увредљив чин неодговорних политичара у мањем босанском ентитету".

Истовремено, Бећировић оптужује Републику Српску да "наставља нелегалну праксу флагрантног кршења коначних и обавезујућих одлука Уставног суда БиХ", за шта сматра да је антидејтонска активност, с циљем рушења уставног поретка БиХ.

Њему смета и "антидејтонско и неуставно обиљежавање 9. јануара" у Републици Српској, а окривљује и предсједника Републике Српске Милорада Додика да "заједно с менторима из Београда и даље отворено и брутално руши уставни поредак БиХ".

Извор: СРНА